Emiratele Arabe Unite, cooperare cu Rusia. Au rezistat, până acum, cererilor venite din partea SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Timo Volz)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Timo Volz)
Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt gata să coopereze cu Rusia. Până acum, au rezistat cererilor SUA.

Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt dornice să coopereze cu Rusia în ce priveşte creşterea securităţii energetice globale, a afirmat joi ministrul de externe al EAU, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, aflat într-o vizită la Moscova, transmite Reuters.

Arabia Saudită şi EAU au rezistat până acum cererilor Statelor Unite de a-şi folosi capacităţile suplimentare de producţie pentru a ajuta la limitarea creşterii preţului petrolului după invadarea Ucrainei, cele două ţări spunând că respectă angajamentele de producţie asumate de alianţa OPEC+, care include Rusia, scrie Agerpres.

"Salutăm toate eforturile de mediere în criza din Ucraina"

"Este important să menţinem stabilitatea pieţelor de energie şi de hrană", a spus şeful diplomaţiei din Emirate, într-o conferinţă de presă televizată alături de omologul său rus Serghei Lavrov.

"Salutăm toate eforturile de mediere în criza din Ucraina (...) EAU sunt dispuse să dialogheze cu toate părţile pentru a creşte şansele unei soluţionări paşnice", a adăugat şeicul Abdullah.

Emiratele, ale căror relaţii cu aliatul de securitate Statele Unite s-au tensionat, au încercat să găsească un echilibru între Occident şi Rusia, ţară cu care şi-au aprofundat de asemenea legăturile. Emiratele s-au abţinut la recentul vot în Consiliul de Securitate al ONU de condamnare a invaziei în Ucrainei şi căruia Moscova i-a opus vetoul său.

La Moscova, şeicul Abdullah a spus că în discuţii vor mai fi abordate situaţiile din Iran, Siria şi Irak. Rusia a părut în această săptămână să dea înapoi de pe poziţia anterioară conform căreia sancţiunile occidentale care o vizează sunt un impediment pentru salvarea acordului nuclear din 2015 dintre Iran şi marile puteri, exact când negocierile de la Viena păreau să se apropie de finalizare.

Chiar dacă state din Golf şi-au exprimat sprijinul faţă de aceste negocieri, au îndemnat în acelaşi timp marile puteri să ţină cont de îngrijorările din regiune legate de programul balistic al Iranului şi reţeaua de grupări pe care acesta le sprijină în Yemen, Irak şi Liban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel