Data publicării:

Emiratele Arabe Unite au mediat schimbul reușit a 180 de prizonieri de război între Rusia și Ucraina

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Eforturile anterioare de mediere ale EAU de la începutul anului 2024 au facilitat 4 schimburi de prizonieri între cele două părți.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat succesul eforturilor de mediere ale EAU în facilitarea schimbului a 180 de prizonieri de război între Rusia și Ucraina.

Ministerul a subliniat că această mediere reușită, a cincea de la începutul acestui an, este rezultatul utilizării de către EAU a legăturilor și parteneriatelor sale distincte cu ambele părți, inclusiv a rolului său de mediator de încredere între părți.

Obțineți conținut exclusiv cu canalul WhatsApp Gulf News

Ministerul și-a exprimat aprecierea față de guvernele Federației Ruse și Republicii Ucraina pentru cooperarea lor în realizarea cu succes a procesului de schimb.

De asemenea, Ministerul a afirmat angajamentul EAU de a continua eforturile menite să găsească o soluție pașnică a conflictului, subliniind importanța recurgerii la dialog, de-escaladare și diplomație ca singurele modalități de a rezolva conflictul și de a atenua repercusiunile umanitare rezultate din criză.

Este de remarcat faptul că eforturile de mediere ale EAU au reușit să finalizeze patru schimburi de prizonieri de război între Rusia și Ucraina de la începutul acestui an, pe lângă un schimb de succes a doi prizonieri între Statele Unite și Federația Rusă în decembrie 2022.

Rusia pune presiune pe Harkov, Emiratele intervin

Rusia a bombardat Harkovul în ultimele luni, aparent pentru a atrage unele forțe ucrainene departe de apărarea Donețkului, în timp ce încerca să creeze o zonă tampon pentru a preveni atacurile ucrainene transfrontaliere.

În alte evoluții, Ministerul Apărării al Rusiei și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au anunțat că fiecare parte a eliberat 90 de prizonieri de război către cealaltă parte într-un schimb mediat de Emiratele Arabe Unite. Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat că acesta a fost al cincilea schimb mediat de țară doar în acest an.

Acordul „este rezultatul utilizării de către EAU a legăturilor și parteneriatelor sale distincte cu ambele părți, inclusiv ca mediator de încredere între ambele părți,” a declarat EAU într-un comunicat.

Zelenski a spus că schimbul a inclus trupe din întreaga armată a țării și din garda de frontieră, inclusiv pe cei care au luptat în orașul ocupat de ruși Mariupol, la centrala nucleară de la Cernobîl și în alte regiuni.

„Partea rusă a avertizat în repetate rânduri că represiunile motivate politic împotriva jurnaliștilor ruși și interzicerea nejustificată a presei ruse în UE nu vor rămâne fără răspuns,” a declarat Ministerul de Externe al Rusiei în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel