Emilian Eva, procurorul din "Telepatia", reținut de DNA pentru 24 de ore
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
emilian eva
emilian eva
Procurorii DNA l-au reținut pe procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, Emilian Eva, pentru 24 de ore, joi, la ora 16:55.

Emilian Eva, procurorul din dosarul "Telepatia" al lui Dan Voiculescu, este acuzat de luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite și fals în declarații.

Potrivit comunicatului procurorilor DNA, în lunile mai-iunie 2014, când o rudă de-ale procurorului era în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic "să depună toate diligențele profesionale 'ca să fie bine pentru toată lumea', în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate". În urma solicitării, în 16 iunie, Emilian Eva a dispus, printr-o ordonanță, suspendarea unei cauze penale, adică renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, care era cercetat pentru luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Emilian Eva a dispus soluția la doar patru zile după repartizarea dosarului.

Procurorii DNA mai scriu că "după soluționarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014-martie 2015, inculpatul Eva Emilian a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată". Medicul i-a dat lui Emilian Eva 57 de tablouri, ulterior procurorul intermediind tranzacționarea lor către o altă persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro. În februarie 2015, sub pretextul că trebuie să restituie 20.000 de euro, sumă luată cu împrumut de la un om de afaceri, "Eva Emilian a pretins și primit de la același medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuți pe care a susținut că urma să le remită omului de afaceri. În fapt, inculpatul a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat, fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri". Ulterior, el a pretins și primit de la medicul respectiv alte trei tablouri. 

Export de tablouri în Marea Britanie

În ianuarie 2012, Emilian Eva a obținut, "printr-un intermediar de la Ministerul Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Iași, un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații aflate pe teritoriul statului mai sus menționat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă și primită cu titlu de mită".

Între august 2014 și iunie 2015, Emilian Eva a tranzacționat sau intermediat tranzacționarea a 200 de tablouri, cu o valoare de piață de 300.000 de euro. Procurorul este acuzat și că a mințit în declarația de avere.

Procurorul urmează să ajungă vineri în fața ÎCCJ cu propunere de arestare preventivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel