Data publicării:

Emilia Șercan: Dacă Bogdan Despescu, groparul Poliției Române, a prins tupeu să iasă public, poate ne spune câte controale a făcut Poliția la acel centru GPL din 2020 și până acum

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Jurnalista Emilia Șercan are o întrebare pentru Polița Română după explozia de la Crevedia.

„Crevedia e o comună cu circa 7.000 de locuitori. Într-o astfel de localitate mică, toată lumea știe ce face toată lumea. ISU ne spune în mod oficial că, în urma unor sesizări urmate de controale, a retras autorizația de funcționare acelei stații GPL încă din 2020.

Cu toate astea, de acolo intrau și ieșeau cisterne. Acolo exista activitate. Iar acea activitate se desfășura pe DN1 A, la drumul principal, la drumul mare! După retragerea autorizației de funcționare nu mai era treaba ISU să facă controale, ci a Poliției.

Poliția trebuia să verifice ce se întâmpla în acel spațiu. Nu a știut Poliția de existența acelui depozit ilegal de GPL? Nu a știu sau a știut și a închis ochii? Cât a contat faptul că acel depozit aparținea fiului unui politician?

Dacă Bogdan Despescu, groparul Poliției Române, a prins tupeu să iasă public, poate ne spune câte controale a făcut Poliția la acel centru GPL din 2020 și până acum. Câte? Parchetul General, care a preluat dosarul și care a anunțat că investighează infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, are obligația de a lămuri și cine trebuia să verifice funcționarea acelui spațiu și nu și-a făcut treaba.

#statulcapturat #statulesuat

PS. Deseară e un protest în Piața Victoriei pentru Alexandra, tânăra lăsată să moară la Maternitatea din Botoșani. Însă și tragediile de la 2 Mai și Crevedia sunt motive la fel de puternice de a le spune autorităților că nu mai putem, nu mai avem aer, ne sufocăm sub incompetența și corupția lor!”, a scris jurnalista Emilia Șercan pe Facebook.

Având în vedere interesul crescut pentru obținerea informațiilor legate de modul în care funcționa obiectivul din localitatea Crevedia la care s-a produs evenimentul din data de 26.08.2023, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face următoarele precizări preliminare cu privire la exercitarea rolului de autoritate a instituției:

„Acest obiectiv a fost autorizat privind securitatea la incendiu în data de 13.10.2011, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalație monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4000 litri.

În data de 30.07.2020, în urma primirii unei sesizări, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița a executat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatată reamplasarea SKID-ului în cadrul amplasamentului. Prin noua poziție a instalației nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației față de vecinătăți și instalațiile electrice. În consecință, prin documentul de control, personalul ISU Dâmbovița a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu. 

Totodată, cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița. Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia.

În data de 28.09.2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul că obiectivul continuă să funcționeze. Prin urmare, prin documentul de control se constată ca faptă contravențională funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 30.000 lei. De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei.

În data de 30.09.2020, prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, s-a decis închiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia.


În data de 12.10.2020 Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt emite Rezoluția nr. 6087 prin care dispune înregistrarea în registrul comerțului a mențiunilor cu privire la sediile secundare ale obiectivului, potrivit datelor din Hotărârea AGA din 30.09.2020.

În data de 13.10.2020 operatorul economic notifică ISU Dâmbovița cu privire la faptul că punctul de lucru din localitatea Crevedia a fost închis și anexează în acest sens Hotărârea AGA din 30.09.2020 și Rezoluția ORC.

Sub aspectul opririi funcționării punctului de lucru în speță, facem precizarea că instituția noastră nu are competențe legale în acest sens”.

În domeniul GPL, potrivit prevederilor pct. I, lit. a), b), c) și d) din Anexa nr. 2 a H.G.R. 571/2016, cu modificările și completările ulterioare, se supun autorizării privind securitatea la incendiu următoarele construcții ori sisteme sau instalații: https://www.dcnews.ro/avand-in-vedere-interesul-crescut-pentru-obtinerea-informatiilor-legate-de-modul-in-care-functiona-obiectivul-din-localitatea-crevedia-la-care-s-a-produs-evenimentul-din-data-de-26-08-2023-inspectora_927859.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel