Data publicării:
Emil Boc, răspundere pentru crima executată de mafia lemnului în Vișeu de Jos
Dacă uciderea șefului de post din Vișeu de Jos, Maramureș, are legătură cu mafia lemnului și defrișările ilegale, o parte din vină o poartă conducerea centrală și locală, care a favorizat crima.
Concret, guvernul Boc a luat decizia de comasare a posturilor de poliție comunale, astfel încât să acopere 4-5 comune, aflate de zeci de kilometri una de alta. În sediile fostelor posturi de poliție mai vine din când în când un subofițer, pentru a lua declarații, sau pentru alte operațiuni administrative, ne-a declarat comisarul șef Mihai Untaru.
A trimite un polițist singur, în patrulare ori la o secție unde vine în contact cu infractori, recidiviști, personaje implicate în afaceri cu risc de violență, este o greșeală gravă, cu mari riscuri pentru viața polițistului, dar și pentru integritatea acestuia. Lipsa de personal, care chipurile scuză această încălcare a procedurilor nu a fost remediată nici de guvernul Ponta, nici de Cioloș. Problema principală, de sistem, este că polițistul este trimis de unul singur în misiune. Dacă erau doi polițiști, atacatorii ar fi fost descurajați să dezarmeze și să ucidă un om al legii”, a spus criminalistul Mihai Untaru.
Un simplu subofițer poate bloca fluxul defrișărilor ilegale
Surse din consiliul județen Maramureș au declarat pentru DCNews că în pădurile din zonă acționează diferite grupări infracționale care execută tăieri ilegale. Un polițist poate închide ochii, căzând la pace cu mafia lemnului, iar în momentul în care solicită alte recompense sau vrea să dea în vileag operațiunea, este lichidat. Sau, dimpotrivă, își face treaba, deranjând foarte tare pe infractori. Chiar dacă nu pare important un simplu agent, plasarea lui într-un punct critic, pe unde trec camioanele cu lemne din pădure, poate bloca ”afaceri” de milioane de euro, obținute din defrișări ilegale.
Concluzia criminalistului
Ca urmare, orice se putea întâmpla: de la gelozie la certuri pe pământ, de la dispute personale la atacuri ale crimei organizate, ne-a declarat Mihai Untaru. Cel mai probabil, este vorba de micile furturi locale de lemne, de o ceartă între polițist și un personaj violent, mai puțin pregătit să își șteargă urmele, dovadă că a luat arma, dar a uitat smocul de păr pe care victima l-a smuls în încăierare. Nu se poate exclude o crimă de tip mafiot. Dar, din câte cunosc eu lucrurile, de circa un an de zile, de când a izbucnit scandalul defrișărilor, structurile informative ale statului au infiltrat oameni în zonă și vom avea în scurt timp intervenții spectaculoase, dacă ar fi cazul, a concluzionat comisarul șef Mihai Untaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News