Emil Boc: Nu avem voie să facem excese de politică economică în sens electoral
Bugetul pe anul 2012 va avea un deficit sub 3%, a afirmat, marţi, primul-ministru Emil Boc, subliniind că Executivul nu are voie să facă "exces de politică economică în sens electoral".
Prezent la Carei, premierul a precizat că va urma o analiză cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Ministerului Finanţelor, cert fiind însă faptul că deficitul va fi sub 3%.
"E cert, în primul rând problema companiilor de stat ne va determina să mergem cu un deficit de sub 3%, în al doilea rând costurile ridicate cu finanţarea deficitului ne obligă să mergem cu un deficit cât mai mic pentru a avea bani de unde să-l finanţăm. Asta înseamnă că nu avem voie să facem excese de politică economică în sens electoral, chiar dacă anul 2012 este unul electoral. Nu putem să afectăm salariile şi pensiile pentru că am promis acest lucru, deci trebuie să gestionăm mai bine banii din buget pe care-i avem", a declarat Emil Boc.
Primul-ministru a subliniat că este nevoie de restructurarea companiilor de stat şi introducerea managementului privat. "Este prioritatea majoră pe care o avem pe linia companiilor de stat pentru că de acolo se pot aduce bani mulţi bugetului de stat, bani care în ultimii 20 de ani s-au dus la clientela politică. Asta e realitatea şi trebuie spusă în faţă aşa cum este", a precizat Boc.
Premierul a afirmat că bugetul pe 2012 trebuie să se bazeze în primul rând pe prudenţă şi responsabilitate, într-o perioadă de incertitudine. "Întreaga construcţie bugetară care urmează şi întreaga politică fiscală a României în anul 2012 trebuie să fie sub umbrela acestor două cuvinte: responsabilitate şi prudenţă. De ce spun aceste lucruri? Pentru că lucrurile nu sunt liniştite în Europa, nu vin vremuri uşoare în Europa, de aceea România trebuie să aibă o politică prudentă, să-şi apere ceea ce a consolidat. Nu mai vorbim de reduceri salariale şi pensii, dar în acelaşi timp trebuie să ştim că numai prin investiţii şi locuri de muncă putem plăti în continuare pensiile şi salariile în România. Deci doar alocând resurse mai multe pentru această componentă putem să ne asigurăm de o dezvoltare economică sănătoasă"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News