Emil Boc: Nemirschi a fost cel mai mare opozant al tranzacţiilor cu certificate de CO2
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, că România nu a pierdut dreptul de a tranzacţiona certificate de emisii de carbon, ci numai suspendată. „Nemirschi a fost cel mai mare opozant al acestor tranzacţii“, a spus premierul Emil Boc la postul de televiziune B1.

poluarea aerului

Premierul Emil Boc a spus că fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemischi, a blocat timp de un an de zile vânzarea certificatelor de emisii de carbon, fiind vorba de o strategie a PSD.

„Am văzut critica lui Victor Ponta şi, mă mir, pentru că a fost membru al Guvernului şi ştie opoziţia ministrului de atunci al Mediului, Nemirschi. Un an de zile a blocat derularea acestor proiecte fără să facă nimic. PSD la acea vreme, din motive înţelese numai de ei, o strategie de partid, nu au dat drumul la aceste certificate. Ministrul Mediului de atunci a fost unul din cei mai mari opozanţi ai derulării proiectului cu certificate verzi. Pur şi simplu nu a vrut să semneze niciun act de colaborare cu Ministerul Economiei, a vrut să fie o problemă exclusivă a Ministerului Mediului“, a declarat Emil Boc. Acesta a adăugat că Elena Udrea a fost cea care a deblocat mecanismul.

România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirmă concluziile preliminare din 8 iulie, fiind în vigoare până la rezolvarea neconformităţilor identificate. România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare. Totodată, ţara noastră a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de gaze cu efect de seră.

Potrivit Ministerului Mediului, România implementeaza deja măsurile pentru îndeplinirea cerinţelor Comitetului, printre care creşterea capacităţii instiţutionale a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, pe componenta schimbări climatice/ sistemul naţional al emisiilor de carbon, iniţierea de studii pentru îmbunătăţirea activităţii de culegere de date şi identificare a parametrilor necesari în realizarea inventarului, şi creşterea expertizei specifice a personalului din domeniu.

Citeşte şi:

Abos Gabor: Prioritatea mandatului meu este ca România să redevină eligibilă la tranzactionarea certificatelor de emisii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel