Embargoul rusesc pe petrol și gaze ar putea opri războiul în câteva săptămâni, spune fostul consilier al lui Putin
Un embargo efectiv asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia ar putea forța încetarea războiului țării împotriva Ucrainei în termen de opt săptămâni, a declarat fostul consilier economic șef al președintelui rus Vladimir Putin.
Dacă țările occidentale „ar încerca să pună în aplicare un embargo real asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia... aș paria că, probabil, într-o lună sau două, operațiunile militare rusești în Ucraina, probabil vor fi încetate, vor fi oprite”, a spus Andrey Illarionov.
„Este unul dintre instrumentele foarte eficiente aflate încă în posesia țărilor occidentale.”
Illarionov a fost un consilier de top și reprezentant G8 al lui Putin din 2000 și 2005, când și-a dat demisia în semn de protest împotriva asaltării școlii din Beslan de către trupele ruse în 2004, când aceasta era ținută de rebelii ceceni, ducând la moartea a 333 de civili.
Apelurile de a adăuga petrol și gaze rusești la sancțiunile occidentale au devenit mai puternice, pe măsură ce atrocitățile comise de trupele ruse în zona din jurul Kievului au șocat lumea.
Kievul a acuzat în repetate rânduri Occidentul că finanțează războiul Rusiei prin continuarea cumpărării energiei rusești. Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că UE îi plătește lui Putin un miliard de euro în fiecare zi pentru energie.
La începutul acestei săptămâni, o majoritate covârșitoare a parlamentarilor europeni au cerut un „embargo complet imediat” asupra petrolului, gazului și cărbunelui din Rusia.
Dar, în timp ce UE a interzis vineri importul de cărbune rusesc, iar o serie de guverne europene, inclusiv Franța, Italia, Polonia și Țările Baltice sunt de acord cu noi sancțiuni, Germania a exclus în mod repetat un embargo imediat asupra importurilor de gaze rusești, alături de Ungaria, ambii invocând consecințe economice negative pentru cetățenii lor.
Chiar și încetarea importurilor de petrol din Rusia este puțin probabilă înainte de sfârșitul anului.
În interviul BBC, el a mai susținut că o schimbare a guvernului este inevitabilă „mai devreme sau mai târziu”, deoarece „este absolut imposibil să avem un viitor pozitiv pentru Rusia cu actualul regim politic”, potrivit publicației Politico.
În încercarea de a forţa o retragere a armatei ruse din Ucraina, Uniunea Europeană alături de aliaţi occidentali a impus deja mai multe sancţiuni asupra Rusiei, inclusiv o îngheţare a activelor Băncii Centrale a Rusiei. 'Lucrăm la cea de-a cincea rundă de sancţiuni şi multe nume noi au fost propuse', a declarat un diplomat european de rang înalt sub protecţia anonimatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News