Elveția s-a săturat de ecologiștii care-i pun bețe în roate și critică dur CEDO după ce țara a fost condamnată pe motiv că "bătrânii riscă să moară din cauza căldurii"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
O decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului dată săptămâna trecută, potrivit căreia Elveția nu și-a protejat populația de schimbările climatice, este greu de împăcat cu democrația directă, a declarat ministrul elvețian al Mediului, potrivit Reuters.   

Curtea de la Strasbourg a dat dreptate celor peste 2.000 de femei elvețiene - o treime dintre ele cu vârsta de peste 75 de ani - care au declarat că inacțiunea țării lor în fața temperaturilor în creștere le expune riscului de a muri în timpul valurilor de căldură.

Hotărârea din 9 aprilie nu poate fi atacată, iar Oficiul Federal Elvețian de Justiție, care a reprezentat guvernul în fața instanței, a declarat că trebuie pusă în aplicare. Reprezentanții Oficiului au spus că vor analiza decizia pentru a determina măsurile pe care trebuie să le ia țara.

"Decizia înseamnă că trebuie să explicăm Consiliului Europei ce măsuri am luat. Nu cred că trebuie să ne facem griji pentru asta", a declarat ministrul Mediului, Albert Roesti, într-un interviu pentru ziarul elveţian Tages-Anzeiger, publicat sâmbătă. 

Atac la CEDO: "Păpuși pentru activiști"

Roesti face parte din Partidul Popular Elvețian (UDC), de dreapta, care deține cele mai multe locuri în camera inferioară a parlamentului. După decizia instanței, un alt partid, SVP a spus că Elveția ar trebui să se retragă din Consiliul Europei, numind judecătorii CEDO „păpuși pentru activiști”.

Roesti a spus că nu crede că aceasta ar fi mișcarea corectă.

"Nu cred că ar trebui să acordăm și mai multă atenție deciziei făcând un astfel de pas. Dar mă întreb cum se pot împăca aceste două lucruri: o populație care decide prin democrație directă și o instanță internațională", a spus el.

Elveția organizează în mod regulat referendumuri cu privire la diferite inițiative propuse.

Alegătorii elvețieni au respins măsurile mai dure privind emisiile de carbon într-un referendum din 2021, a spus Roesti.

"Asta arată care este problema cu instanţele internaţionale. Judecătorii nu pot anula acel referendum", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel