Elon Musk vrea încetinirea dezvoltării IA. Marius Pieleanu: Vom ajunge să fim conduşi de Inteligenţa Artificială, este inevitabil / ChatGPT îl contrazice pe Musk, dar dă şi un avertisment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Andrew Neel, Pexels
Fotografie de la Andrew Neel, Pexels
Elon Musk şi un grup de experţi în inteligenţa artificială au semnat o scrisoare prin care luarea unei pauze de câteva luni în ceea ce priveşte pregătirea unor sisteme mai puternice decât ultima versiune a lui Chat GPT. 

"Nu ar trebui dezvoltate sisteme IA puternice decât după ce vom putea avea încredere că efectele lor sunt pozitive şi putem gestiona riscurile", se arată în scrisoare.

Aceasta explică de asemenea că sistemele de IA ce intră în competiţie cu inteligenţa umană generează potenţiale riscuri pentru societate şi civilizaţie sub forma tulburărilor economice şi politice şi îi îndeamnă pe dezvoltatorii de astfel de sisteme să conlucreze cu factorii de decizie politică şi autorităţile de reglementare.

CITEŞTE AICI MAI MULTE 

Sociologul Marius Pieleanu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, de ce situaţia cu dezvoltarea inteligenţei artificiale seamănă cu automatizarea industriei de acum 100 de ani, dar şi care sunt riscurile acestei dezvoltări. 

"În mod evident, inteligenţa artificială este soluţia sau instrumentul cu care omenirea va opera în viitor. Ne place sau nu! În mod evident, introducerea inteligenţei artificiale ar suprima, ar anula multe dintre îndeletnicirile cu caracter manual pe care oamenii le fac astăzi. Este acelaşi lucru care s-a produs după revoluţia industrială din Europa, când oamenii erau nemulţumiţi de faptul că îşi pierdeau locurile de muncă în dauna maşinăriilor. Vorbim de acum 100 şi ceva de ani, când s-a introdus standardizarea în economie. Spre exemplu, la uzinele Ford erau greve, pentru că muncitorii nu doreau acest lucru. Aşa e şi cu inteligenţa artificială, ea va înlocui activitatea umană. 

Vom ajunge, în mod evident, la un moment dat, deşi nu într-o perioadă cuantificabilă riguros, să fim conduşi ca omenire şi ca societate, de inteligenţa artificială. Este inevitabil. 

Inteligenţa artificială este imprevizibilă, ea nu poate fi controlată în mod absolut, dar nici creierul uman nu poate fi controlat, ne oferă multe surprize. Spre exemplu, descoperirile pe zona de cercetare a activităţii creierului sunt spectaculoase şi ne lasă cu gura căscată. Inteligenţa umană şi inteligenţa artificială au caracter procesual şi sunt în dinamică, nu putem spune că ne oprim undeva. 

Demersul iniţial al inteligenţei artificiale este unul generos, pentru că a fost gândită ca un instrument care să ajute omul. Asta a fost ideea generală. Ei bine, dacă inteligenţa artificială o va lua înaintea inteligenţei umane nu ştim încă", a declarat Marius Pieleanu. 

Chat GPT îl contrazice pe Elon Musk, dar dă şi un avertisment: Nu există dovadă că IA va domina lumea, dar...

"Inteligența artificială (IA) este o tehnologie în continuă dezvoltare, iar impactul ei asupra lumii depinde de modul în care aceasta va fi folosită. Deși există preocupări legate de posibilitatea ca IA să domine lumea, acestea sunt mai degrabă fictive decât reale.

În prezent, IA este folosită pentru a îmbunătăți multe aspecte ale vieții noastre, precum sănătatea, transportul, securitatea și comunicarea. Cu toate acestea, ea are limitările sale și nu poate funcționa complet independent de intervenția umană.

Mai mult decât atât, dezvoltarea și utilizarea IA sunt supuse regulamentelor și politicilor care protejează drepturile și libertățile individuale. De exemplu, guvernele și organizațiile care folosesc IA sunt obligate să respecte standardele de confidențialitate și protecție a datelor personale.

În concluzie, nu există nicio dovadă că IA va domina lumea sau va lua decizii care să afecteze negativ viața umană. Cu toate acestea, este important ca dezvoltarea și utilizarea ei să fie efectuate cu responsabilitate și să țină cont de implicațiile etice și sociale", spune Chat GPT. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel