Data actualizării:
Data publicării:

Elon Musk: Nava spațială Starship ar putea fi din nou pregătită de lansare în „șase până la opt săptămâni”

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
De la zborul inaugural de testare al celei mai puternice rachete construite vreodată, inginerii companiei, autoritățile federale de reglementare și ecologiștii au încercat să evalueze consecințele exploziei navei spațiale și ce se va întâmpla în continuare.

„Rezultatul a fost aproximativ așa cum mă așteptam și, poate, mi-a depășit puțin așteptările”, a declarat CEO-ul SpaceX, Elon Musk, în timpul unui chat pe Twitter Spaces, sâmbătă seara.

Decolarea din 20 aprilie a navei spațiale a fost extraordinar de puternică, provocând unele daune la rampa de lansare a SpaceX din sudul Texasului.

Musk a spus că este „bucuros să raporteze că deteriorarea plăcuței este de fapt destul de mică”, deși va dura „șase până la opt săptămâni” pentru a pregăti infrastructura pentru o nouă lansare. 

Explozia în aer a provocat, de asemenea, o anchetă federală care ar putea dura săptămâni sau luni până va fi finalizată. 

La câteva minute după decolare, se aștepta ca nava spațială să se separe de rachetă, dar „vehiculul Super Heavy a avut mai multe motoare oprite în timpul testului, a pierdut altitudine și a început să se prăbușească”, potrivit SpaceX.

Compania a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o „dezasamblare rapidă neprogramată” – o sintagmă pe care o folosește des pentru un astfel de incident exploziv.

A fost declanșată funcția de terminare a zborului sau de autodistrugere a vehiculului, explodând nava spațială și propulsorul deasupra Golfului Mexic. Elon Musk a spus că această caracteristică a durat mai mult decât era de așteptat pentru a arunca în aer racheta, asigurându-se că nu s-a deplasat din cursă și că sistemul de terminare a zborului va trebui să fie recertificat. Acesta ar putea fi factorul determinant referitor la timpul necesar companiei pentru a aduce o nouă navă pe platforma de lansare.

Au existat, de asemenea, și vești bune: „Marjele structurale ale vehiculului par a fi mai bune decât ne așteptam”, a declarat Elon Musk, potrivit CNN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel