Data publicării:
Elixirul tinereții ar putea fi un nutrient prezent în mai multe alimente. Ce au descoperit oamenii de știință
Visul de a găsi elixirul tinereții veșnice pare să fie tot mai aproape de a deveni realitate. Oamenii de știință de la Universitatea Columbia din New York au publicat un studiu în revista Science care aduce lumină asupra beneficiilor taurinei, un aminoacid natural care ar putea avea efecte pozitive asupra sănătății și longevității și care se găsește în mod natural în multe alimente consumate frecvent.
Cercetarea, condusă de profesorul Vijay Yadav, a început în urma unui studiu despre osteoporoză care a dezvăluit importanța taurinei în formarea oaselor. În același timp, alte lucrări științifice au corelat nivelurile acestui nutrient cu funcția imunitară, obezitatea și sistemul nervos. Atunci, Yadav și echipa sa au realizat că taurina ar putea reglementa mai multe procese care se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă și că concentrația sa în sânge ar putea fi esențială pentru sănătatea generală și speranța de viață.
Pentru a verifica această ipoteză, cercetătorii au analizat probe de sânge de la șoareci, maimuțe și oameni, descoperind că nivelurile de taurină scad drastic odată cu trecerea timpului. Prin urmare, această deficiență ar putea fi un factor care contribuie la procesul de îmbătrânire.
Ce este taurina și în ce alimente o găsim?
Taurina este un micronutrient semi-esențial, ceea ce înseamnă că organismul nostru îl produce. Îndeplinește numeroase funcții, printre care: este precursor al bilei (o enzimă digestivă) și acționează ca neurotransmițător. De fapt, oamenii de știință continuă să investigheze funcțiile sale variate în corpul uman.
În ceea ce privește prezența sa în dietă, taurina se găsește în mod natural în alimente precum carnea de vită, pui, curcan, mușchi de porc, ton, fructe de mare și lapte. De asemenea, poate fi luată și sub formă de suplimente alimentare, dacă este necesar.
Efectele taurinei asupra sănătății
În cadrul studiului efectuat pe mai multe animale, s-a descoperit că nivelul de taurină în circulație scade odată cu vârsta și că suplimentarea cu acest aminoacid semi-esențial a încetinit markerii cheie ai îmbătrânirii, cum ar fi creșterea daunelor ADN-ului, deficiența de telomerază, deteriorarea funcției mitocondriale și senescența celulară.
Concluzia la care s-a ajuns este că o cantitate mare de taurină reduce îmbătrânirea și că suplimentarea crește longevitatea subiecților de studiu. Deși acest lucru ar putea sugera că deficiența de taurină poate fi un factor declanșator al îmbătrânirii la specii, rămâne de aflat dacă suplimentarea pe termen lung la oameni contribuie la îmbunătățirea sănătății și longevității, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News