Elevii și profesorii din județul Iași primesc liber pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Elevii și profesorii din județul Iași vor fi liberi pe 14 octombrie.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași a anunțat că ziua de 14 octombrie, când se sărbătoreşte Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, va fi zi liberă atât pentru profesorii, cât și pentru elevii din județul Iași, transmite Rador.

Inspectorul general, Luciana Antoci, a precizat că decizia a fost luată în condiţiile în care, în zona centrală a municipiului, sunt 4 unități de învățământ către care accesul autovehiculelor este restricționat.

De asemenea, s-a ținut cont şi de faptul că sunt peste 10.000 de elevi care fac naveta către diferite unități de învățământ din Iași și, în aceea zi, deplasarea s-ar realiza cu dificultate și întârzieri.

Luciana Antoci a mai spus că orele din ziua de 14 octombrie vor fi recuperate ulterior:

„Da, Sfânta Parascheva, ziua specifică pe 14 octombrie este pentru întreg județul Iași, prin contractul colectiv de muncă, zi liberă pentru profesori, așadar vor fi liberi și elevii cu acest prilej. Cu siguranță va fi o formulă de recuperare pentru ceea ce nu se învață vineri.”

Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, strop de speranţă pentru zeci de mii de români

La Iaşi continuă pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Este unul dintre cele mai importante evenimente religioase din ţara noastră, iar în cele două zile care s-au scurs de când a început pelerinajul, peste 50.000 de persoane s-au închinat deja la racla cu moaşte, potrivit RADOR.

Câteva mii de credincioşi, preoţi, studenţi la teologie şi maici din mănăstirile din Moldova au participat, aseară, la o procesiune în care racla a fost purtată pe străzile din centrul Iaşului. În procesiune au fost purtate şi moaştele altui sfânt, care au fost aduse de la Mănăstirea Neamţ. Cele două oraşe au fost depuse în baldachinul special amenajat în curtea mitropolitană pentru ca pelerinii să se poată închina la ele până la 15 octombrie. Potrivite colegilor de la Radio Iaşi, noaptea trecută peste 1.000 de oameni aşteptau la rând pe culoarul special amenajat, pe străzile din jurul Mitropoliei Moldovei, să ajungă la racla cu moaştele celor doi sfinţi. Între timp, autorităţile împreună cu reprezentanţii Crucii Roşii au organizat trei puncte medicale avansate pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie. Până acum, în cele două zile de pelerinaj, 80 de persoane au solicitat asistenţă medicală.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, Ionuţ Grădinaru a declarat: "Vor fi trei corturi: unul amplasat în curtea Mitropolie Iaşi, deservit de către ISU şi SMURD, un cort în curtea Mitropolie Iaşi deservit de voluntarii de la Crucea Roşie şi un cort în zona sediului Serviciul de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului, în apropierea coloanei de pelerini. De asemenea, pentru operativitate, pe lungimea traseului de pelerini, vom interveni şi cu două ATV-uri şi două motociclete de intervenţie rapidă." (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel