Data actualizării:
Data publicării:

De ce toate obiectele din spațiu au o formă rotundă

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Nu poți să nu observi – spațiul este plin de forme sferice, de la Pământul nostru până la uriașa planetă Jupiter. De ce este natura atât de obsedată de tot ce este rotund?

Gravitația este forța care ne menține pe planetă, atrăgându-ne puternic către centru. Ea are același efect asupra tuturor celorlalte obiecte care plutesc în Cosmos, atâta timp cât sunt suficient de mari. Toate obiectele din Univers sunt supuse propriei lor forțe de gravitație. Este una dintre forțele fundamentale ale Universului nostru. Pentru obiectele mai mari de aproximativ o cincime din dimensiunea Pământului, gravitația (mai degrabă decât forțele electrostatice, de exemplu) va fi forța dominantă care le determină forma.

Pe măsură ce gravitația atrage materia către altă materie, se formează o sferă. De ce? Doar o sferă permite ca fiecare punct de pe suprafața sa să aibă aceeași distanță față de centru, astfel încât nicio parte a obiectului să nu poată „cădea” mai departe spre centru. Gravitația continuă să atragă. În timp, chiar și cei mai înalți munți de pe Pământ vor fi, eventual, nivelați sub puterea acesteia.

Îndoirea luminii

Îndoirea gravitațională este omniprezentă, pe scări variind de la corpuri planetare la roiuri de galaxii. În acest caz, îndoirea este mai mare decât te-ai aștepta de la materia vizibilă, astfel că oamenii de știință cred că sunt prezente cantități mari de "materie întunecată". Materia întunecată este invizibilă pentru telescoape și îi detectezi prezența doar prin efectul gravitațional pe care îl are asupra razelor de lumină care trec pe lângă.

Obiectele mai mici din spațiu sunt ferite de puterea copleșitoare a gravitației, motiv pentru care vedem asteroizi care arată ca niște bucăți de moloz. De ce au aceste corpuri forma pe care o au? Forma lor rezultă dintr-o simplă forță electrostatică. Când folosești mâinile pentru a împinge împreună milioane și milioane de grăunțe de nisip pentru a construi castele de nisip pe plajă, este aceeași forță. Coeziunea este suficient de puternică până când o forță mai puternică, cum ar fi un val mare, vine și o depășește.

Fiecare formă imaginabilă

Telescopul Spațial Hubble ne-a oferit imagini splendide ale unor forme diferite în spațiu. De exemplu, ia în considerare formele nebuloaselor – acei nori învârtiți de gaz și praf în care stelele nou-născute încep să strălucească. În aceste cazuri, gravitația concurează cu presiunea luminii. Ceea ce dă acestor nori frumoși forma lor este împingerea și tragerea intensă a luminii emise de stelele în formare, care concurează între ele pentru a atrage gazul și praful către ele.

Cu toate acestea, dacă nebuloasele sunt suficient de dense (ca în discul din jurul unei stele în formare) și o perturbare cauzează ca aceste particule de gaz și praf să formeze zone cu densitate mai mare, gravitația începe din nou să joace un rol: într-un efect de lanț. Zonele pot fuziona, formând bucăți din ce în ce mai mari care, în cele din urmă, cresc până la dimensiunea planetelor.

Dacă devin suficient de mari, câmpul lor gravitațional devine mai semnificativ, ceea ce încurajează formarea inevitabilă a unei forme familiare. În general, forma lucrurilor care va urma va fi, așadar, mereu... sferică!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel