Data publicării:
Elena Udrea rămâne în Bulgaria în AREST
Elena Udrea va rămâne în Bulgaria, în arest.
Instanța din Bulgaria a decis ca Elena Udrea să rămână în arest preventiv până la extrădare. Curtea de Apel din Sofia a luat această decizie. Astfel, politiciana, care acuză că are osteoporoză și vrea, în acest sens, arest la domiciliu, rămâne în închisoare până la o decizie cu privire la extrădarea acesteia. Judecătorul a apreciat că Elena Udrea nu poate rămâne la domiciliu - în locuința închiriată în Bulgaria - doar pentru că nu se simte confortabil în arest. De asemenea, conform Antena 3, Curtea de Apel din Sofia a apreciat că Elena Udrea nu suferă de probleme de sănătate ce nu pot fi ținute sub observație în arestul preventiv.
Elena Udrea, condamnată în România la 6 ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”, a plecat din țară cu câteva ore înainte de decizia instanței. A ajuns până în Kulata, la granița dintre Bulgaria și Grecia. Depistată de Poliția de Frontieră bulgară, ea a fost plasată în arest preventiv, în vederea extrădării.
A cerut azil politic în Grecia
În același timp, Elena Udrea a cerut azil politic în Grecia. În instanța din țara vecină, Elena Udrea s-a plâns de condițiile de detenție din România, invocând și că este ținta unui atac concentrat: pe de-o parte, spune că a fost amenințată cu moartea în închisoare- fapt pe care-l afirmă pentru prima oară - pe de altă parte, spune că este o victimă a conjuncturii politice, iar condamnarea sa ar veni tocmai în acest sens.
Elena Udrea mai spune instanței și că este mamă și că nu-și poate lăsa singură fetița de 3 ani.
Elena Udrea ar putea scăpa
Avocatul Toni Neacșu este de părere că Elena Udrea are șanse să aibă câștig de cauză în instanță, în acest dosar.
Iată ce explica el când încă Elena Udrea nu fusese găsită de autoritățile bulgare:
”Dincolo de telenovela fugii Elenei Udrea (neavând vreo măsură preventivă nu putea fi oprită), din ziua de astăzi rămânem cu prima decizie a unei instanțe românești, chiar cea mai înaltă, de refuz al aplicării unei decizii obligatorii a Curții Constituționale. Indiferent de justificarea oferită de existența unei hotărâri CJUE, tot astăzi marcăm prima situație în care se execută o condamnare pronunțată de o instanță în legătură cu care Curtea Constituțională a constatat deja că este nelegal constituită.
Legalitatea instanței (adică constituirea ei potrivit legii) este principiul de bază atât în arhitectura juridică națională, cât și a CEDO ori a Cartei drepturilor fundamentale UE.
Chiar Hotărârea din 21 decembrie 2021 a CJUE, cea care a fost folosită astăzi pentru a se decide neaplicarea Deciziei nr. 685/2018 a Curții Constituționale, obligă statul român și justiția națională la garantarea drepturilor arătate la art 47 din Carta UE, din care cel ca instanța care condamnă să fie constituită potrivit legii este primul.
Executarea unei hotărâri judecătorești pronunțată de către o instanță (complet) neconstituită potrivit legii deschide calea unor contestații ulterioare la CEDO, unde chiar cred că d-na Udrea va avea șanse. De asemenea, compunerea nelegală a completului (care este deja constatată de către CCR) este motiv de admitere a unui recurs în casație, cale de atac extraordinară deja declarată în acest dosar și care are termen pe 18 mai 2022.
De altfel, acesta cred că este de data aceasta principalul motiv al sustragerii de la executare a d-ei Udrea, deși concret probabil mai rău îi va înrăutăți situația.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News