Data actualizării:
Data publicării:

Elena Udrea a fost extrădată și dusă la Penitenciarul Târgșor. Chirieac: Sper că va începe să vorbească

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Elena Udrea
Sursa foto: Facebook Elena Udrea

Elena Udrea a fost extrădată, astăzi, de autoritățile bulgare și adusă în România, urmând să-și ispășească pedepasa de 6 ani de închisoare la Penitenciarul Târgșor. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac.

"Eu sper că doamna Udrea va începe să vorbească pentru că este vorba despre istoria noastră recentă şi sunt pagini întunecate din epoca Băsescu, înspăimântătoare, unde oameni au fost aruncaţi în puşcărie fiindcă aşa s-a dorit politic, nu pentru faptele care li s-au pus în cârcă. Ar fi extraordinar dacă doamna Udrea şi-ar asuma lucrul acesta. Dorinţa mea ar fi ca doamna Udrea să dezvăluie foarte multe lucruri la care sunt convins că a luat parte şi care ne-ar arăta cum a funcţionat statul subteran şi ce făceau liderii statului subteran de atunci, ce au făcut după plecarea lui Traian Băsescu.

De ce este necesar lucrul acesta.... Nu pentru a pedepsi pe cineva, nu pentru a băga în puşcărie, ci pentru ca, în momentul în care se va face reforma justiţiei în România, să ştim unde au fost greşelile, să ştim de ce întreaga justiţie a fost subordonată unui singur om - cum este şi acum, preşedintelui ţării care poate fi mai rău, mai puţin rău, mai bun, dar în general se merge din rău în mai rău. Nu spun că Iohannis este mai rău că Băsescu fiindcă nu ar fi corect, dar nu se poate ca o naţiune să stea cu o justiţie de acest fel. Justiţia chiar trebuie să fie independentă, au hotărât-o cu multe secole în urma oameni mai deştepţi decât noi. Ori, doamna Udrea ar putea să îşi aducă contribuţia foarte importantă la lucrul acesta. Oricum nu mai are nimic de pierdut. Eu sper că va face acest lucru", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Decisiv de la Antena 3.

Udrea a plecat din România în ziua în care a primit condamnarea în dosarul "Gala Bute”

Curtea de Apel din Sofia a decis, vineri, în 10 iunie, extrădarea Elenei Udrea, după ce fostul ministru a fost prins în 7 aprilie, la granița dintre Bulgaria și Grecia. Udrea a plecat din România în ziua ]n care a fost condamnată în dosarul "Gala Bute”.

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă.

Udrea a fost dusă la Penitenciarul de femei Târgșor, unde condiţiile sunt mult mai bune decât în azile, orfelinate şi spitale, spune președintele FSANP. Aici va fi în perioada de carantinare-observare, timp de 21 de zile, într-o cameră ce îi va asigura un spaţiu minim de 4 mp, „deoarece fenomenul supra-aglomerării nu este atât de accentuat ca în unităţile penitenciare destinate persoanelor condamnate de gen masculin”.

"În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul şi personalitatea Elenei Udrea, se efectuează examene medicale, se desfăşoară activităţi de educaţie sanitară şi se evaluează nevoile educaţionale, psihologice şi sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenţie şi asistenţă. La finalizarea acestei perioade, Elenei Udrea i se stabileşte Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică prin care se precizează activităţile şi programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deţinerii. Având în vedere domiciliul acesteia, Elena Udrea va continua executarea pedeapsei şi după cele 21 de zile aferente perioadei de carantinare-observare, tot în Penitenciarul Ploieşti-Târgşorul Nou. Având în vedere criteriile legale de stabilire a regimului de executare, aceasta va fi încadrată de către Comisia din penitenciar la un regim iniţial, ce ar putea fi închis sau semideschis”, informează FSANP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel