Data publicării:

Elena Lasconi nu s-a spălat o lună și jumătate: „N-a murit nimeni”. Ce este boala de care suferea

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Elena Lasconi nu s-a spălat o lună și jumătate.

S-a întâmplat în 1998 când, după ce a făcut un reportaj la munte, s-a trezit cu zona inghinală și în zona de axilă plină de căpușe. Avea peste 20 de căpușe pe ea. S-a speriat teribil. Adevărata sperietură însă a trăit-o patru ani mai târziu, când din cauza acelor mușcături de căpușe, i s-a declanșat boala Lyme. O lună a stat în spital fără ca medicii să-i poată pună un diagnostic, timp în care deși era conștientă, nu putea vorbi și nu se putea mișca. A urmat un tratament foarte dur. Apoi a mai urmat și un tratament cu niște pastile care, între timp, au fost scoase de pe piață deoarece s-a descoperit că ar fi putut afecta creierul.

„Nu îmi este frică de căpușe. M-au mai mușcat de atunci de mai multe ori. A fost o experiență horror. Să fii plină de vitalitate și, dintr-o dată, să te trezești plantă... nu este prea plăcut. Medicamentele alea despre care se spunea că pot afecta creierul le lua toată lumea. Erau singurele anfiinflamatoare de pe piață care nu dădeau probleme digestive. Mie nu mi-a afectat absolut nimic rău. Am făcut multe RMN-uri, CT-uri de atunci. Oricum s-a întâmplat demult. A trecut o veșnicie de atunci.

Eu atunci spuneam că: „nu pot sta o zi fără să mă spăl pe păr”. Am stat o lună și jumătate fără să mă spăl. Și nu a murit nimeni. N-am putut să mă ridic. Nu puteam să merg la duș. Nu puteam să merg la toaletă. Venea Nety să mă șteargă cu șervețele umede de copii. Îmi aducea iaurt și câte un pateu. Eu puteam să mor. Nimeni din familia mea nu a știut cât de grav a fost”, a povestit Elena Lasconi la Kanal D. 

CITEȘTE ȘI: Elena Lasconi l-a numit „golan” pe George Simion. Acum s-a răzgândit și spune că regretă că l-a jignit - https://www.dcnews.ro/elena-lasconi-l-a-numit-golan-pe-george-simion-acum-s-a-razgandit-si-spune-ca-regreta-ca-l-a-jignit_946216.html

Vedeți mai multe aici:

Youtube video image

Boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de borrelioza Lyme, este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi. Această boală este transmisă de căpușe, în special de căpușele de cerb (Ixodes scapularis și Ixodes pacificus) care sunt purtătoare ale bacteriei. Boala Lyme poate afecta oamenii, precum și alte animale.

Simptomele bolii Lyme variază de la ușoare la severe și pot include:

Erupție cutanată: O erupție cutanată circulară, de obicei cu un centru roșu și o margine mai deschisă la culoare, cunoscută sub denumirea de "erupție cutanată eritem migrans," este unul dintre simptomele caracteristice ale bolii Lyme. Cu toate acestea, nu toți pacienții dezvoltă această erupție.

Simptome gripale: Simptomele inițiale pot include febră, dureri musculare, oboseală și dureri de cap.

Probleme articulare: Boala Lyme poate afecta articulațiile și poate provoca dureri articulare, umflături și, în unele cazuri, artrită.

Simptome neurologice: Boala Lyme poate afecta sistemul nervos și poate duce la dureri de cap severe, tulburări cognitive, parestezii (senzații de furnicături) și alte simptome neurologice.

Simptome cardiace: În cazuri rare, boala Lyme poate afecta inima, cauzând tulburări de ritm cardiac și alte probleme cardiace.

Diagnosticul bolii Lyme se face în general pe baza simptomelor clinice ale pacientului, istoricului expunerii la căpușe și a testelor de laborator, cum ar fi testele serologice pentru detecția anticorpilor specifici Borrelia burgdorferi. Tratamentul se realizează în principal cu antibiotice, cum ar fi doxiciclina sau amoxicilina, și este mai eficient atunci când este administrat în stadiile timpurii ale bolii.

Este important să evitați expunerea la căpușe și să verificați corpul după activități în zone cu căpușe pentru a preveni infecția cu Borrelia burgdorferi. Dacă aveți suspiciuni că ați putea avea boala Lyme, consultați un medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel