Elena Cristian: România, record de împrumuturi şi record pe dobândă. Semne bune anul n-are!
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Elena Cristian, analist DC BUSINESS, avertizează că discuţiile despre reformă care vin dinspre Guvern şi coaliţie trebuie privite circumspect, deoarece nu e prima dată când sunt aduse în prim-plan. Ba mai mult, spune aceasta, România a înregistrat deja recorduri pe zona de împrumuturi şi dobânzi după primele trei săptămâni din 2023. 

"După primele trei săptămâni din acest, avem deja record de împrumuturi şi record pe dobândă. E clar că semne bune anul n-are. 

Eu îmi cer scuze că zâmbesc legat de reforme. Nu e nimic de zâmbit, sunt sigură că oamenii de acasă au aşteptări mari de la acest Guvern, dar s-a discutat atât de mult în 30 de ani de reforma pensiilor, de legea salarizării şi de pensiile speciale încât nimeni nu mai crede. Hai să fim serioşi. Legea pensiilor, în forma actuală, a fost făcută tot de un Guvern PSD, când era Lia Olguţa Vasilescu ministrul Muncii. 

Legea salarizării a fost modificată de n ori fără să existe o formă bazată pe performanţă, pe plată în funcţie de performanţă, ca în mediul privat. 

Iar despre pensiile speciale vorbim şi tot vorbim, dar nu se va întâmpla nimic. Cel puţin nu cu cele în plată. Poate fi o nouă lege pentru pensiile speciale, dar se lungeşte povestea ca să mai iasă unii la pensie. Se confundă pensiile de serviciu cu cele speciale, ceea ce este o prostie. Hai să începem să le definim cumva, să ştim care e una, care e cealaltă. 

În ceea ce priveşte reforma cu rezolvarea inechităţilor din sistemul public de pensii, hai să o definim, să vedem ce înseamnă asta şi ce se va întâmpla pe viitor", a declarat Elena Cristian la România TV. 

Pe 24 ianuarie, MFP a împrumutat 1,3 miliarde de lei de la bănci 

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, marţi, 1,3 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MF a atras 1,3 de miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 3 luni, la un randament mediu de 6,70% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,9 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,345 de miliarde de lei, este cu 315 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în decembrie, de 5,03 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel