Elena Cristian: PSD nu este mulțumit de plafonarea prețurilor la energie. Mulți români nu vor beneficia de prețuri mai mici
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Elena Cristian
Elena Cristian
Noul pachet de legi privind facturile la energie ar putea să întâmpine dificultăți odată cu intrarea în vigoare de la 1 aprilie.

În privința noului pachet de legi care promitea plafonarea prețurilor la energie, Marcel Ciolacu a anunțat înaintarea unui draft către guvern. În această privință, a fost pusă problema unei ședințe în cadrul coaliției. 

”Va fi o ședință a coaliției sau ce să înțelegem în această declarație?”, a întrebat jurnalista Cătălina Porumbel. 

”Se pare că nu, aceeași întrebare mi-am pus-o și eu când am auzit declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu. PNL spune însă că nu va pregăti un document asemănător pentru că PSD are ministerele care răspund de aceste măsuri sociale, cu astfel de atribuții și atunci PSD trebuie să vină cu un astfel de document care va fi discutat în perioada următoare, urmând a fi implementat de la 1 aprilie.

Însă există acolo în declarația lui Marcel Ciolacu o frază: ”trebuie să avem o ordonanță pentru energie și gaze corectă, cu un preț corect”. Ce ne spune asta? PSD nu este deloc mulțumit de ordonanța ce va intra în vigoare de la 1 aprilie. Dorește un altfel de mecanism, dorește fie reîntoarcerea la piața reglementată, dar în cu totul alt mecanism și probabil că vor fi discuții aprinse în perioada următoare, pentru că PNL ține la această ordonanță, își dorește ca această ordonanță să fie cea care rămâne în vigoare și care va fi aplicată, așa că discuțiile vor fi aprinse de luni. 

Pe de altă parte, tot în această declarație se vorbește despre categorii defavorizate. Să nu uităm că noi nu avem încă o bază de date cu persoanele care urmau să beneficieze de astfel de măsuri, de astfel de sume de bani, așa că va fi greu să intre în vigoare un astfel de pachet de la 1 aprilie, în condițiile în care noi nu știm la cine se referă. Nu știm pe cine vizează”, a spus analistul DC Business Elena Cristian, la Antena3. 

Facturi mari de la 1 aprilie

În același context, analistul DC Business a afirmat că mulți români ies din sfera celor care vor beneficia de plafonări

"În ceea ce priveşte tarifele reglementate, pot să spun că noul act normativ restrânge destul de mult aria celor care vor beneficia de reglementări şi compensări. Vom vedea de la 1 aprilie din nou facturi foarte mari. Mulţi români ies din sfera asta a reglementării şi compensării.

Povestea cu tarifele reglementate la furnizori şi cele care ajung la consumatori este un semn de întrebare mare. Am solicitat lămuriri la Ministerul Energiei, nu le-am primit încă. Am putea să suspectăm o intenţie de a umfla profiturile cuiva, dacă aceşti distribuitori ar primi banii. După 5 luni de reglementare şi compensare, abia 20% din sumele plătite au fost achitate de stat. Deci, pe undeva, statul e cel care profită", a declarat Elena Cristian la România TV. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel