Data publicării:
Elena Cristian, despre efectele dezastruoase ale crizei de energie din România, cu război la graniță
Elena Cristian, redactor-șef DCBusiness, a vorbit, în direct la România TV, despre efectele dezastruoase ale crizei din energie din România, care se suprapune acum cu sistarea gazelor rusești către Europa, precum și lipsa de măsuri, strategie, a autorităților de la București în ambele situații.
'Încă de acum zece zile, când erau semnale clare de izbucnire a unui război, analiștii, nu doar din țara noastră, ci și internaționali au avertizat asupra acestor efecte dezastruoase. Au enumerat pe primul loc ca fiind prețul petrolului. Au spus că fiecare țară ar trebui să ia din timp măsurile necesare. Pe plan intern, nu am auzit vorbindu-se despre acest fapt. Povestea aceasta se suprapune cu lipsa de acțiune în criza energiei cu care ne confruntăm de 5-6 luni în România.', a spus Elena Cristian.
'Oficialii noștri nu au știut să găsească o soluție. Facturile sunt la fel de mari, plafonarea funcționează și nu funcționează. Vine 1 aprilie cu noi reguli, din toamnă nu știm ce se va întâmpla. În toată această poveste vin prețuri și mai mari, sunt estimări că prețul va apropia de 3.000 de euro, creșteri mari, într-un timp relativ scurt, iar președintele Iohannis iese astăzi și spune o poveste frumoasă că trebuie să fim independenți energetic, trebuie să investim. Păi, cum, unde, cât trebuie să investim?!', a declarat Elena Cristian.
'Noi avem capacitatea, România poate să fie independentă energetic, dar care este strategia? Unde este ministrul Energiei? Ce facem în perioada următoare? De unde vom lua gazul pe care îl luam până acum de la Gazprom? Care sunt variantele și cum arată? Nu am văzut nici măcar o declarație sau o strategie. Prin urmare, autoritățile de la București nu sunt capabile să facă față nici acestei crize așa cum nu au fost și nu sunt pregătite să facă față crizei precedente, care nu este deloc rezolvată', a punctat Elena Cristian, într-o intervenție la România TV.
Citește și Rusia a întrerupt transportul de gaz către Polonia și Germania prin conducta Yamal
Fluxul de gaze rusești spre vest prin conducta Yamal-Europa, din Polonia către Germania, s-a oprit joi, conform datelor operatorului gazoductului, Gascade, în timp ce solicitări există în continuare pentru aprovizionarea în ambele direcții, potrivit Reuters.
Livrările de gaze din Rusia au fost în centrul atenției din cauza tensiunilor dintre Occident și Moscova, dar și prin prisma războiului din Ucraina. Secțiunea germano-poloneză a conductei a inversat fluxul de gaze spre est, pe 21 decembrie, deoarece clienții din Polonia au apelat la proviziile stocate în Germania, în loc să cumpere mai mult gaz rusesc la prețuri mai ridicate.
Gazprom a menționat joi că trimite în continuare gaz în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților. Gazul din Rusia reprezintă aproximativ 40% din cererea de gaze din Europa, în timp ce conducta Yamal-Europa preia, de obicei, în jur de aproximativ 15% din gazul rusesc care trebuie să ajungă în Europa, inclusiv în Turcia. Vezi știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News