Elena Băsescu, încă o gafă în Parlamentul European
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
eba
eba

Mezina președintelui, Elena Băsescu, a gafat din nou în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Astfel, în cadrul unei dezbateri, aceasta a afirmat că  preşedintele egiptean Mahomed Morsi trebuie să renunţe la decretul prin care îşi extinde prerogativele, în condiţiile în care o decizie în acest sens a fost anunţată încă de duminică la Cairo.

Declaraţia a venit în cadrul unei intervenţii spontane, la câteva zeci de minute după ce Cristian Preda, care a abordat subiectul în numele grupului PPE, a făcut referire la faptul că preşedintele Morsi a acceptat să retragă decretul care l-ar fi transformat într-un "hiperpreşedinte", scrie Agerpres.

 Elena Băsescu a luat cuvântul în cadrul procedurii intervenţiilor spontane la o dezbatere despre situaţia din Egipt din plenul PE de la Strasbourg.

 "Decizia preşedintelui Morsi de a-şi creşte puterile constituţionale poate reprezenta o ameninţare pentru calea spre democraţie. Am susţinut puternic toate mişcările Primăverii arabe, inclusiv pe cea din Egipt, dar consider că un regim autoritar nu trebuie înlocuit cu un altul. De aceea cred că este nevoie ca preşedintele Egiptului să renunţe la decretul prin care îşi extinde prerogativele, iar cetăţenii egipteni să renunţe la protestele violente. Cea mai bună cale prin care îşi pot face auzită vocea o reprezintă votul la referendumul constituţional din 15 decembrie", a afirmat eurodeputata.

 Mohamed Morsi a anulat încă de sâmbătă seară decretul prin care şi-a plasat prerogativele deasupra oricărui recurs în justiţie şi l-a înlocuit cu altul ce nu conţine articolul controversat. Decizia a fost anunţată duminică seară de un politician islamist, care a participat la o întâlnire a şefului statului cu personalităţile politice desfăşurată cu o zi înainte. Decretul, emis de şeful statului la 22 noiembrie, a provocat un val puternic de proteste în Egipt, însoţite de manifestaţii devenite uneori violente şi care s-au soldat cu moartea a şapte persoane în noaptea de 5 spre 6 decembrie la Cairo.

 Eurodeputatul PDL Cristi Preda, membru al Comisiei AFET a PE, a afirmat, în deschiderea dezbaterii că "e ştiut că preşedintele Morsi a acceptat, în cele din urmă, să retragă decretul care l-ar fi transformat într-un hiperpreşedinte, dar asta nu s-a întâmplat decât după două săptămâni de protest ale opoziţiei, marcate de atacuri violente ale susţinătorilor Frăţiei Musulmane".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel