Data publicării:

Elemente de muniție, rămase din cele două Războaie Mondiale, distruse de pirotehniștii de la ISU Harghita

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Pixabay
FOTO cu rol ilustrativ: Pixabay
Au fost distruse mai multe elemente de muniție rămase neexplodate, din cele două Războaie Mondiale, găsite în ultimele trei luni pe raza județului Harghita.

Mai multe elemente de muniție rămase neexplodate în urma celor două Războaie Mondiale, care au fost descoperite în ultimele trei luni, în județul Harghita, au fost distruse, miercuri, în cadrul unei misiuni a pirotehniștilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, scrie Agerpres.

Potrivit Biroului de Presă al ISU Harghita, misiunea de distrugere controlată a avut loc într-un poligon din localitatea Tușnad și s-a desfășurat în condiții de siguranță.

”Transportul elementelor de muniție și a materialelor exploziv-pirotehnice către poligonul amenajat pentru distrugere s-a efectuat cu autospeciala pirotehnică.

Totodată, la locul evenimentului au fost mobilizate o autospecială de intervenție și o ambulanță SMURD.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a misiunii, au fost implicate și câte un echipaj de jandarmi și polițiști, care au asigurat paza poligonului. Operațiunea a avut loc în poligonul din localitatea Tușnad, fiind executată de specialiștii pirotehnicieni din cadrul ISU Harghita.

Au fost distruse șase elemente de muniție (două bombe de aruncător calibru 82 mm, o grenadă de mână defensivă și trei ofensive), o parte dintre acestea aflându-se în stare de funcționare și având un grad ridicat de pericol pe timpul transportului și manipulării acestora.

Misiunea a fost executată în condiții de siguranță maximă, perimetrul fiind asigurat de către echipajul de jandarmi, pe o rază de 1000 m de locul exploziei”, a informat ISU Harghita, citat de Agerpres.

Recomandările pirotehniștilor

Pompierii harghiteni atrag cetățenilor că, în ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active și, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii.

”Acestea nu trebuie atinse, lovite sau mișcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deșeurilor feroase și neferoase.

Neutralizarea și distrugerea lor se execută numai de către specialiștii pirotehnicieni, care au pregătirea și dotarea necesare pentru această misiune extrem de periculoasă.

O atenție deosebită trebuie acordată și educării preventive a copiilor, în vederea conștientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli”, au transmis pompierii.

De asemenea, ISU Harghita le reamintește cetățenilor că, la găsirea elementelor de muniție rămase neexplodate, au obligația să sune la numărul unic de urgență 112, să anunțe primăria sau cel mai apropiat post de poliție.

În cursul anului trecut, în Harghita au fost desfășurate 28 de misiuni pirotehnice, dintre care trei misiuni de distrugere și două de delaborare muniție, precum și 23 de misiuni de asanare, fiind găsite 1.659 de elemente de muniție, de diferite calibre, a mai informat sursa citată.

În județul Harghita sunt descoperite frecvent elemente de muniție provenind din cele două conflagrații mondiale, cu precădere primăvara și toamna, în timpul unor lucrări agricole sau de construcții, iar în ultima vreme a crescut numărul celor găsite de către detectoriști autorizați.

Citește și: Proiectile funcționale, descoperite pe șantierul din Aeroportul Oradea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel