Electricitatea și infecțiile severe care apar mult mai ușor. Cum ne distrugem astăzi sistemul imun
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la Burak The Weekender: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bec-atarnat-aga-at-iluminat-132340/
Fotografie de la Burak The Weekender: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bec-atarnat-aga-at-iluminat-132340/
Pe vremuri, oamenii se culcau undeva la ora 22.00.

Acum, cei mai mulți se pun în pat în jurul orei 00.00-01.00, lucru care afectează sănătatea. Despre acest subiect a vorbit prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase, la DC News și DC Medical, în cadrul emisiunii „Academia de sănătate”, realizată de profesorul Irinel Popescu.

„Sistemul imun este sub influența cortexului cerebral. În caz de stres, de anxietate, situații deprimante și șocuri psihice, sistemul imun este mai lent și atunci infecțiile sunt și mai frecvente, și mai severe. Nu există mijloace de a stimula sistemul imun. Cum ți-a dat mama natură sistemul imun, așa îl ai. Însă poți să-l scazi. Și atunci trebuie îndepărtat modul de viață care scade sistemul imun. Orice activitate fizică și psihică foarte îndelungată duce la o diminuare a sistemului imun. O alimentație necorespunzătoare scade sistemul imun. La fel și lipsa de somn. Până să apară electricitatea, populația se culca la ora 21.00-22.00, când apărea întunericul și se scula la 05.00-06.00 când apărea lumina, opt ore de somn erau asigurare.

Acum ne culcăm la 00.00-01.00, stăm la calculator, la televizor, mai citim o carte, mai scriem un articol, iar dimineață, la 05.00-06.00, ceasul sună pentru că trebuie să mergem la muncă. Lipsa cronică de somn face ca sistemul imun să sufere, motiv pentru care infecțiile apar mult mai ușor și sunt mai severe”, a zis prof. dr. Emanoil Ceauşu.

VEZI ȘI: Atenție unde beți și mâncați în concediu! Cum a ajuns o femeie din Craiova să aibă holeră după fructe și sucuri

Pentru că este perioada concediilor, trebuie să fiți atenți unde și ce beți sau mâncați.

Prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase, a vorbit despre un caz important care arată că trebuie să fim atenți la mai multe aspecte când decidem să călătorim.

Profesorul de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase și Tropicale „Dr.Victor Babeș” a vorbit despre cazul unei femei care a fost în India. Acolo a mâncat fructe și a ajuns într-o situație foarte gravă.

„În urmă cu zece ani, am avut un caz cu o doamnă din Craiova care plecase în India pentru a face o excursie. Știa că nu trebuie să mănânce nimic de pe stradă, că nu trebuie să bea decât apă îmbuteliată. Dar în ultima zi a spus: „dacă tot nu am avut nimic până acum, hai să mănânc de pe stradă, să văd cum este, și sucuri, și fructe”.

Diareea a început în avion. Când a ajuns în București, era deja o formă severă de enterocolită cu deshidratare. N-a mai apucat să ajungă la Craiova. A rămas la o prietenă în București. Suferința a continuat. După vreo două zile, a chemat Salvarea. Nu le-a zis medicilor că a fost în India. Nu a vrut să se interneze. A făcut tratament acasă, dar lucrurile s-au agravat. Peste alte două zile, a chemat, din nou, Salvarea când era într-o formă foarte severă, cu insuficiență renală acută și atunci a acceptat să se interneze. A fost adusă la noi la spital, deși nu se gândise nimeni că are holeră. După ce medicul de gardă a văzut-o, noi având experiență în holeră, cum i-a văzut scaunul care, în holeră, este unul cu totul și cu totul special... ca apa de orez, a întrebat-o dacă a fost plecată din România. I-a spus că da, a fost în India. În momentul acela, diagnosticul a fost confirmat. Cu tratamentul pe care i l-am dat, a reușit să scape cu viață”, a spus prof. dr. Emanoil Ceauşu în cadrul emisiunii profesorului Irinel Popescu - Academia de Sănătate - de pe DC News și DC News TV.

„Astfel de cazuri se pot repeta oricând. De aceea este bine ca astfel de informații să fie răspândite cât mai mult”, a mai zis medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel