Urmărește emisiunea live
El este ministrul taliban de Interne. Și-a arătat pentru prima dată fața în public - FOTO / VIDEO
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
El este ministrul taliban de Interne. Și-a arătat pentru prima dată fața în public / Foto: Captură video Twitter
El este ministrul taliban de Interne. Și-a arătat pentru prima dată fața în public / Foto: Captură video Twitter
Ministrul taliban de Interne și-a arătat pentru prima dată fața în public .

Ministrul interimar de interne în guvernul islamist de la Kabul, Sirajuddin Haqqani, şi-a arătat pentru prima dată chipul sâmbătă, la o ceremonie oficială. Singura fotografie cunoscută a sa era pe un afiş de căutare al FBI, transmite Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Până la preluarea puterii de către talibani în august, Sirajuddin Haqqani a fost atât unul dintre cei trei adjuncţi ai liderului taliban Hibatullah Akhundzada, cât şi şeful puternicei reţele care îi poartă numele. Reţeaua Haqqani este acuzată că a comis unele dintre cele mai violente atacuri comise de talibani în Afganistan în ultimii 20 de ani asupra civililor şi forţelor americane.

Până acum jurnaliștii nu aveau voie să-l filmeze



Până acum faţa lui Haqqani a fost estompată în imaginile pe care guvernul islamist aflat la putere la Kabul din august anul trecut le-au transmis de la întâlnirile sale oficiale. Până sâmbătă, mass-media nu au fost niciodată autorizate să îl filmeze, iar apariţia sa în public a atras o mulţime de reporteri.

Akhundzada însuşi nu a mai fost văzut în public de când talibanii au preluat puterea, iar unii analişti afgani cred că este posibil să nu mai fie în viaţă. Haqqani a participat şi a ţinut un discurs la ceremonia de absolvire a câtorva sute de poliţişti afgani nou-formaţi la academia din Kabul.

În cadrul evenimentului, Haqqani a declarat că grupul se angajează să respecte acordul de la Doha semnat cu SUA şi că lumea nu se va confrunta cu nicio ameninţare din partea Afganistanului. El a adăugat că talibanii luptă pentru libertatea ţării.

Ceremonia a fost transmisă în direct de posturile de televiziune locale. Instantanee cu Haqqani realizate sâmbătă au fost distribuite pe scară largă pe reţelele de socializare de către oficiali talibani.

Cine a mai fost la eveniment



La ceremonie, el a apărut la fel ca mulţi dintre liderii de rang înalt ai regimului, purtând o barbă lungă şi stufoasă şi un turban negru acoperit cu un şal alb. Mai mulţi diplomaţi au fost prezenţi la ceremonie, inclusiv ambasadorul pakistanez, chiar dacă nicio ţară nu a recunoscut încă regimul fundamentaliştilor islamişti.

Haqqani se află pe lista celor mai căutate persoane de către FBI care îl numeşte terorist global. Departamentul de Stat oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea sa.

El a fost acuzat, în special, de atacul ucigaş din 2008 de la hotelul Serena din Kabul, care a ucis şase persoane, şi de cel puţin o tentativă de asasinat asupra fostului preşedinte afgan Hamid Karzai. Anunţul FBI prezintă o fotografie a chipului său, dar din profil şi acoperit cu un şal, şi două schiţe alb-negru ale chipului său.

Săptămâna trecută, în cadrul unei adunări masive în provincia Kandahar din sudul ţării, Haqqani a declarat că sub conducerea sa peste 1.000 de atacatori sinucigaşi au efectuat lovituri în Afganistan. Reţeaua Haqqani, fondată în anii 1970 de Jalaluddin Haqqani, tatăl actualului ministru de interne, a fost sprijinită de CIA în timpul războiului mujahedinilor împotriva ocupaţiei sovietice din Afganistan, aminteşte AFP. Sirajuddin Haqqani, despre care se spune că are în jur de 40 de ani, i-a succedat tatălui său, care a murit în 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel