Data actualizării:
Data publicării:

Netanyahu respinge informația conform căreia Egiptul l-ar fi avertizat, în urmă cu zece zile, despre operațiunea Hamas

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Un oficial al serviciilor secrete din Egipt spune că Israelul a ignorat avertismentele repetate despre „ceva mare”.

Șeful spionajului egiptean a spus că l-a avertizat pe primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, cu privire la „operațiunea îngrozitoare” pe care urma să o realizeze gruparea Hamas, conform Times of Israel.

Biroul premierului Netanyahu neagă, însă, informațiile.

Oficialul egiptean a spus că Ierusalimul a ignorat avertismentele repetate conform cărora gruparea teroristă din Gaza plănuia „ceva mare”. Acesta a adăugat că Egiptul, care servește adesea ca mediator între Israel și Hamas, a vorbit în mod repetat cu israelienii despre „ceva mare”, fără a detalia exact la ce s-a referit.

El a spus că oficialii israelieni s-au concentrat pe Cisiordania și au minimizat amenințarea din Gaza. Guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu este format din susținători ai coloniștilor din Cisiordania care au cerut o represiune a securității acolo, în fața valului în creștere de violență din ultimele 18 luni.

CITEȘTE ȘI       -      Cum a fost păcălit Israelul înainte de atacul grupării Hamas. Investigație Reuters: „Nu aveau nicio bănuială”

„Le-am avertizat că se apropie o explozie a situației, și foarte curând, va fi ceva mare. Dar au subestimat astfel de avertismente”, a declarat oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să facă public conținutul discuțiilor cu privire la informațiile secrete, pentru Associated Press.

Într-unul dintre avertismentele menționate, ministrul de informații al Egiptului, generalul Abbas Kamel, l-a sunat personal pe Netanyahu cu doar 10 zile înainte de atacul masiv, și i-a spus că cetățenii din Gaza ar putea face „ceva neobișnuit, o operațiune îngrozitoare”, potrivit site-ului de știri Ynet.

Oficiali egipteni au declarat site-ului că au fost șocați de indiferența lui Netanyahu față de informațiile primite și au spus că premierul i-a spus ministrului că armata este „cufundată” în probleme în Cisiordania.

Biroul prim-ministrului a negat rapoartele, susținând că acestea sunt o „minciună completă”.

„Niciun mesaj timpuriu nu a venit din Egipt și prim-ministrul nu a vorbit și nu s-a întâlnit cu șeful serviciilor de informații de la înființarea guvernului – nici indirect, nici direct. Aceasta este o știre complet falsă”, se arată în declarație.

CITEȘTE ȘI       -      Război în Israel: De ce zboară TAROM dacă alte companii și-au anulat zborurile? Există un risc ca rachetele să lovească aeronave aflate în zbor?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel