Data publicării:
Șeful ANAF mai are loc pentru mii de angajați sub umbrela lui
Preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a declarat joi că instituția pe care o conduce este subdimensiontă cu 3.000 de posturi. „Dacă se va introduce impozitul pe gospodării, ne vom adapta”, a mai spus șeful ANAF, care a adăugat că nu crede că, în momentul de față, gospodăria este foarte bine definită.
„Ceea ce ţine de impozite şi de prognoze este strict competenţa Ministerului de Finanţe. Bineînţeles că, dacă se va lua decizia pentru promovarea acestui impozit pe gospodării, noi ne vom adapta situaţiei şi vom pune în aplicare legislaţia aferentă. (...) Acest tip de impozitare este (...) în proiect, e un proiect al Guvernului. Ne vom adapta, bineînţeles”, a declarat Stan, la Palatul Victoria, fiind întrebat dacă ANAF este pregătit să treacă la noul tip de impozitare.
De asemenea, potrivit Agerpres, întrebat dacă angajaţii ANAF vor putea să acopere necesităţile legate de noul sistem de impozitare, Bogdan Stan a replicat: „Înţeleg că orizontul de timp este 2018. Probabil, până la momentul respectiv, se va analiza, se va lua cea mai bună soluţie”.
ANAF - 25.000 de angajați, mai este loc de încă 3.000
Potrivit lui Stan, ANAF are, în prezent, aproximativ 25.000 de angajaţi. „Suntem subdimensionaţi cu 3.000. Practic, prin hotărârea de Guvern prin care funcţionăm, avem alocate 28.000 de posturi”, a explicat preşedintele ANAF.
Totodată, şeful ANAF a atras atenţia că, potrivit legislaţiei în vigoare, un inspector fiscal nu poate să fie şi consultant fiscal, post care ar urma să fie înfiinţat în condiţiile implementării noului sistem de impozitare.
„În momentul de faţă, un inspector fiscal nu poate să fie şi consultant fiscal. Ar fi un conflict de interese, conform Legii funcţionarului public. Dacă se va lua o altă decizie, (...) în sensul schimbării cadrului legislativ, rămâne de văzut”, a arătat Bogdan Stan.
Gospodăria, nu foarte bine definită
De asemenea, întrebat câte gospodării sunt în România, Stan a răspuns: „Gospodăria, în momentul de faţă, nu cred că este foarte bine definită”.
Ministerul de Finanţe are în lucru un proiect de modificare a Codului fiscal, printre propuneri numărându-se introducerea de la 1 ianuarie 2018 a unei cote unice de impozit pe venit de 10%, acordarea unor deduceri fiscale şi introducerea noţiunii de gospodărie recunoscută fiscal, a anunţat ministrul Viorel Ştefan, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
[citeste si]
Viorel Ştefan a subliniat că mecanismul de globalizare a veniturilor nu va putea funcţiona fără o asistenţă de specialitate. „Şi atunci, vom introduce şi vom promova instituţia consultantului fiscal, dar nu un consultant fiscal pe care contribuabilul să îl angajeze. Statul îşi asumă această obligaţie de a angaja consultanţi fiscali care să îşi ofere servicii în mod gratuit tuturor contribuabililor care vor trebui să facă această declaraţie de impozit pe venitul global”, a menţionat Ştefan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News