Data actualizării:
Data publicării:

Eficientizarea consumului energetic a unei centralei termice. Cum poți optimiza consumul de gaz

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Freepik
Sursa Foto: Freepik

Eficientizarea eficienței centralei înseamnă creșterea părții de căldură care este utilizată, reducerea părții care este pierdută și, în consecință, reducerea facturii la gaz.

Termenul de randament al centralei exprima raportul dintre puterea termică produsă per total și puterea termică destinată incintei. Aceasta înseamnă că centrala produce o anumită cantitate de căldură pentru ardere și doar o parte din aceasta este folosită pentru a încălzi încăperile. Restul, de fapt, este eliminată afară prin coș.

Fie că aveți o centrală de ultimă generație, fie una mai veche, să aflăm câteva sfaturi și trucuri utile pentru a optimiza performanța acesteia, potrivit  Energia Leggera.

Creșterea eficienței centralei prin crearea condițiilor care generează cea mai mică cantitate de gaze arse la cea mai scăzută temperatură posibilă

1. SCĂDEȚI TEMPERATURA

În acest fel, presiunea de funcționare a centralelor este redusă. Astfel, se poate asigura o reglare zi/noapte pentru a le face să funcționeze la minim noaptea sau în zilele cu temperaturi mai crescute.

2. REGLAȚI ARZĂTORUL

O altă problemă comună când vine vorba de eficiența centralei este lipsa cantității potrivite de aer, deoarece este necesară o anumită cantitate de oxigen pentru arderea corectă.

Dacă aerul este prea puțin, există mai puțină eliberare de căldură, deoarece combustibilul nu este ars complet, reducând eficiența utilizării combustibilului. Excesul de aer reduce, de asemenea, eficiența deoarece intră mai mult aer rece și se irosește energie încălzindu-l.

3. SETAȚI PRESIUNEA CORECTĂ

Manometrul care măsoară presiunea din centrală ar trebui să măsoare de obicei între 1 și 1,5. Dacă presiunea este prea scăzută, puteți obține facturi mari de energie din cauza ineficienței. Dacă, pe de altă parte, este prea mare, cazanul va fi supus unei presiuni inutile și poate avea mai multe șanse de a dezvolta defecțiuni. În cazurile de presiune mare, dacă observați o valoare mai mare de 1,5, puteți reduce presiunea prin represurizarea cazanului, prin simpla deschidere a supapelor caloriferelor permițând aerului sa iasă.

4. PĂSTRAȚI CONDUCTELE CURATE 

În timp, funinginea se poate acumula în interiorul tuburilor centralei, în special în echipamentele mai vechi. Acest strat de funingine acționează ca un izolator, reducând rata de transfer de căldură și crescând consumul de combustibil.

Din cauza vitezei mai lente de transfer de căldură, gazele fierbinți trec fără a transfera căldură în apă. Curățarea și inspecția conductelor centralei, ca parte a întreținerii regulate, asigură că funinginea rămâne minimă și acest lucru îmbunătățește eficiența generală a centralei.

5. ASIGURAȚI EFICIENȚA RADIATOARELOR ȘI CONDUCTELOR

Dacă toate caloriferele sunt în stare bună, centrala își poate face treaba și este mai puțin probabil să se defecteze.

Prin urmare, întregul sistem trebuie îngrijit prin scurgerea regulată a radiatoarelor sau înlocuirea lor dacă unul dintre ele prezintă o problemă.

Când radiatoarele sunt purjate, aerul prins în interior este eliberat: prin eliberarea aerului din calorifer, întreaga suprafață a caloriferului este lăsată să furnizeze căldură, crescând astfel randamentul termic al sistemului. Aceasta înseamnă o casă mai caldă și facturi la energie mai ieftine.

Dacă trebuie să vă curățați sistemul în mod regulat, pot exista alte probleme de bază în sistemul dumneavoastră de încălzire.

O curățenie la încălzire centrală este ca o curățare de primăvară pentru centrala dumneavoastră, pentru a îndepărta murdăria, noroiul, rugina sau resturile care s-ar fi putut acumula în sistemul de încălzire. Lăsate necontrolate, aceste reziduuri pot cauza înfundare, coroziune, eficiență scăzută și chiar defecțiune a centralei.

6. RECUPERAȚI CONDENSUL ȘI CĂLDURA DE LA EVACUAREA CAZANULUI

Pentru centralele mai mari, vă puteți gândi la reutilizarea condensului sau a căldurii de la evacuare.

Condensul se formează atunci când aburul își transferă căldura și se condensează și acesta este gata pentru a fi reutilizat în cazan deoarece apa este deja fierbinte și, prin urmare, necesită mult mai puțin combustibil pentru a o încălzi din nou. Ca și în cazul returului condensului în cazan, recuperarea căldurii din evacuarea cazanului poate crește randamentul acestuia.

7. VERIFICAȚI DACĂ EXISTĂ PIERDERI DE CĂLDURĂ

Acest sfat nu se referă strict la randamentul cazanului, dar vă permite totuși să optimizați consumul de gaz și să economisiți la facturi.

De fapt, chiar dacă centrala funcționează la eficiență maximă, s-ar putea să pierzi căldură prin fisurile ferestrelor vechi și a pereților prost izolați, așa că asigură-te că te gândești la toate elementele casei atunci când încerci să-i îmbunătățești eficiența generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel