Consumul regulat de nuci poate reduce riscul de instalare a cancerului la prostată, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii americani, scrie dailymail.co.uk.
De asemenea, nucile pot încetini dezvoltarea tumorilor, odată ce cancerul la prostată s-a instalat în organism, spun autorii acestui studiu, care a fost realizat pe şoareci.
CITEȘTE ȘI: Cancer de prostată. Ce riscă bărbații cu mai multe partenere sexuale
Cancerul la prostată este cea mai comună formă a acestei boli în rândul bărbaţilor, după cel de piele, dar, odată depistat, poate fi tratat cu succes. Prostata este o glandă de mici dimensiuni, parte a sistemului reproducător masculin.
Cel mai recent studiu, realizat de cercetătorii de la University of California din Davis, arată că nucile reduc nivelul factorului de creştere de tip insulinic 1 (IGF-1), care are un rol în declanşarea cancerului mamar şi la prostată.
Cum a fost realizat studiul
Studiul, publicat în Journal of Medicinal Food, a avut ca scop să stabilească dacă beneficiile în ceea ce priveşte prevenirea cancerului la prostată sunt generate de consumul de nuci sau de substanţe din acestea, precum acizii graşi omega 3, care se găsesc şi în alte alimente.
Şoarecii incluşi în acest studiu au fost hrăniţi, timp de 18 săptămâni, fie cu nuci, fie cu ulei de nucă, fie cu grăsimi similare celor care se găsesc în acest fruct.
Beneficiile aduse de consumul de nuci
În urma studiului s-a dovedit că primele două pot reduce nivelul de colesterol şi încetini dezvoltarea tumorilor la prostată, în timp ce uleiurile similare celor din nuci nu au aceleaşi efecte, motiv pentru care cercetătorii spun că beneficiile vin din alte substanţe din acest fruct.
Însă studiul nu a stabilit care dintre celelalte substanţe din nuci pot preveni cancerul la prostată şi nici ce combinaţii. Aceste fructe conţin, printre altele, fibre, zinc, magneziu şi seleniu.
Totodată, consumul de nuci poate modifica mai multe mecanisme asociate dezvoltării tumorilor, reducând nivelul de IGF-1, dar şi de colesterol, necesar creşterii celulelor canceroase. De asemenea, consumul de nuci a redus nivelul unor molecule - markeri ai riscului de cancer la prostată.
Autorii acestui studiu spun că, deşi a fost efectuat pe şoareci şi nu pe oameni, bărbaţii ar putea avea numeroase beneficii prin includerea nucilor în dietă, consumate, însă cu moderaţie, pentru că sunt bogate în calorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui
- Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
- Preotul Paul Iulius Negoiță, despre cea mai importantă tradiție de Înviere. Puțini mai respectă de Paște această regulă foarte veche, dar extrem de valoroasă
- Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț / Update: Există riscul ca focul să se extindă / foto în articol
- Mioara Roman îi trimite semne Oanei Roman, din lumea de dincolo, chiar în Săptămâna Mare / foto în articol