Efectele tăierii pădurilor. Gabriela Băncilă (ANM): Consecinţe DRAMATICE. Asta se întâmplă dacă un versant este despădurit
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Defrișări - Fotografie cu rol ilustrativ
Defrișări - Fotografie cu rol ilustrativ
Meteorologul Gabriela Băncilă a menționat în cadrul interviurilor DC News cât de importante sunt împăduririle pentru reducerea poluării, a încălzirii globale și schimbărilor climatice.

"Este clar că lucrul acesta se va întâmpla mai ales că eforturile pe care țara noastră le face, sunt eforturi conjugate. Gândiți-vă că la nivelul Uniunii Europene s-a convenit, anul trecut, în stabilirea unei ținte foarte importante prin pactul Green Deal care a fost făcut. România contribuie și se aliniază în această direcție. Să nu își imagineze cineva că acțiunea (n. red. - de reîmpădurire) este una izolată sau neimportantă care se poate pierde într-un efect global", a spus meteorologul Gabriela Băncilă. 

"Nu trebuie nicio clipă să ne punem problema că nu o să se resimtă faptul că plantăm un copac. În primul rând trebuie să plecăm de la faptul că nu trebuie să mai tăiem copaci, nu trebuie să mai pierdem spațiu verde. Pentru unii oameni aceste noțiuni de încălzire globală, de schimbări climatice par mai îndepărtate sau mai greu de înțeles. Este foarte simplu. Trebuie să privim la ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Trebuie să ne gândim că dacă un versant este acoperit de pădure, în momentul în care, în timpul verii mai ales acolo cade o ploaie torențială, tot acest covor vegetal pe care pădurea respectivă îl generează, tot acest ansamblu de mediu pe care îl avem în zona respectivă o să reducă foarte mult impactul pe care l-ar putea avea acea ploaie torențială care cade pe un versant despădurit. În momentul în care avem o astfel de situație și din păcate avem foarte multe în România se creează torenți, se creează viituri rapide care se opresc în prima casă din vale și asistăm la inundații, la pagube, și din păcate inclusiv la pierderi de vieți omenești", a mai precizat specialistul.

Să avem grijă de natură

"Să nu uităm că în vara lui 2019 am asistat, din păcate neputincioși, la viitura aceea puternică care s-a produs în județul Prahova și care a luat o casă și copiii de lângă mamă și aceștia au decedat. Sunt lucruri dramatice care se pot întâmpla motiv pentru care revin la ceea ce spuneam: dacă avem ocazia să plantăm un copac, să plantăm copaci să avem grijă de natură trebuie să nu ezităm să o facem, pentru că toate aceste lucruri se resimt în jurul nostru, inclusiv în viața noastră de zi cu zi", a mai spus Gabriela Băncilă de la Agenția Națională pentru Meteorologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel