Efectele secundare ale portocalelor. Se aplică chiar dacă le curățați în bucăți sau le tăiați în felii, ori în cuburi
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Indiferent dacă le curățați în bucăți, le tăiați în felii sau le tăiați în cuburi și le aruncați într-o salată, portocalele sunt o modalitate sănătoasă și delicioasă de a vă încărca dieta.

Nu numai că o singură portocală medie conține vitamina C pentru o zi întreagă, dar aceste fructe gustoase pot aduce si mai multe beneficii, de la energie în timpul antrenamentelor până la scăderea riscului la anumite boli cronice.

Dacă te-ai luptat cu colesterolul ridicat – sau vrei să-ți păstrezi nivelul de colesterol într-un interval sănătos – să pui niște portocale în meniu ar putea fi cel mai simplu mod de a atinge acest obiectiv.

Un studiu publicat în Nutrition Research a constatat că consumul de concentrat de fibre și de citrice a redus nivelul de colesterol total al subiecților din studiu cu 10,6% după doar patru săptămâni; un alt studiu publicat în Nutrition Research a constatat că consumul de suc de portocale a scăzut coeficientul de LDL, sau colesterolul „rău”, pe o perioadă de 60 de zile.

Doriți să vă recuperați mai eficient după antrenamente? Încearcați să adăugați niște portocale la rutina obișnuită. Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C, care poate fi capabilă să evite unele dintre efectele secundare mai puțin plăcute ale antrenamentelor.

Potrivit unui studiu controlat randomizat publicat în Jurnalul Internațional de Nutriție Sportivă și Metabolism al Exercițiului, într-un grup de bărbați adulți sănătoși cărora li sa administrat fie vitamina C, fie un placebo, care apoi au efectuat exerciții repetitive, cei cărora li s-a administrat vitamina C au raportat mult mai puține dureri musculare în primele 24 de ore de după antrenament.

Alte beneficii

Portocalele sunt o sursă excelentă de acid citric, care poate avea un efect preventiv împotriva anumitor tipuri de cancer. Potrivit unui studiu din 2017, publicat în Cell Journal, concentrațiile mai mari de acid citric s-au dovedit a fi eficiente în reducerea proliferării celulelor canceroase esofagiene și în cauza morții celulare.

Dacă doriți să vă mențineți digestia în mișcare ca un ceas, consumul de portocale vă poate ajuta. O portocală de mărime medie conține 2,8 grame de fibre, care vă pot ajuta să vă mențineți tractul digestiv în mișcare, în mod regulat. De fapt, un studiu din 2019 publicat în Drug Intervention Today a constatat că, într-un grup de 30 de subiecți de studiu cu constipație, consumul de portocale a oferit o ameliorare eficientă a simptomelor.

Indiferent dacă aveți antecedente familiale de probleme cardiovasculare sau pur și simplu doriți să preveniți problemele de sănătate a inimii în continuare, adăugarea unor portocale în meniu este o alegere inteligentă pentru inima dumneavoastră.

Conform unei analize din 2017 a unui studiu publicat în Nutrients, care viza un grup de 13.421 de participanți, cu o medie de vârstă de 11 ani, cercetătorii au descoperit că un aport mai mare de vitamina C a fost asociat cu niveluri mai scăzute atât de boli cardiovasculare, cât și de boli cardiovasculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel