Efectele radiațiilor de la Cernobîl nu au fost transmise generațiilor următoare - Studiu
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Efectele radiațiilor de la Cernobîl nu au fost transmise generațiilor următoare, arată un nou studiu.

Un nou studiu susține că părinții care au fost expuși la radiații în urma dezastrului din reactorul nuclear de la Cernobîl din 1986 nu au transmis modificările genetice cauzate de expunerea la radiații copiilor lor, scrie CNN

Explozia din 1986 a reactorului de la centrala nucleară de la Cernobîl a dus la o evacuare la nivelul întregii regiuni. În timp ce explozia în sine a ucis 31 de oameni, alte câteva milioane au fost expuși la niveluri de radiații periculoase, iar estimările numărului final de morți din cauza problemelor de sănătate pe termen lung sunt de până la 200.000.

Sperând să înțeleagă mai bine efectul expunerii la radiații cauzate de dezastru, o echipă de oameni de știință de la Institutul Național al Cancerului din SUA (NCI) din Maryland a studiat 130 de copii născuți din 105 perechi mamă-tată, unde cel puțin un părinte a fost expus la radiații. Echipa, condusă de Meredith Yeager, a examinat genomul copiilor născuți între 1987 și 2002 și care au fost concepuți după accident.

Oamenii de știință nu au găsit nicio dovadă a creșterii numărului mutațiilor novo la copiii născuți între 46 de săptămâni și 15 ani după accident, în comparație cu populația mai largă. Cercetătorii au declarat că descoperirile lor sugerează că expunerea la radiații ionizante a avut un impact redus asupra sănătății generației următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel