Data publicării:

Efectele miraculoase ale cartofului fiert

Autor: Bogdan Cotigă | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Cartoful fiert are o mulțime de efecte benefice asupra sănătății și deși, este un aliment comun, poate preveni și chiar ameliora diferite boli. 

Piureul de cartofi scade aciditatea gastrică şi este indicat în tratarea ulcerului gastric şi duodenal şi a inflamaţiilor intestinale, datorită prezenţei unor derivaţi ai solaninei care sunt transformaţi, la nivelul ficatului, în substanţe benefice ce contribuie atât la vindecarea ulcerelor, cât şi a altor boli grave (calculi renali, afecţiuni ale sistemului nervos). Un consum de 200-300 grame de cartofi pe zi, timp de un an, reglează procesele de secreţie acidă şi reduce riscul apariţiei ulcerelor stomacale;

Cartoful se poate folosi cu suuces și în colitele cronice, crampe stomacale şi în constipaţia cronică. Se prepară meniuri cu cartofi fierţi din soiurile mai bogate în amidon, preparate sub formă de supe, creme, budinci, piure cu lapte, unt sau brânză de vaci. Ca aliment dietetic, cartoful este recomnadat în bolile ficatului şi ale căilor biliare, consumat fiert sau copt (dar nu în formă prăjită);

Scade riscul de cancer de colon

Cartoful scade de cinci ori riscul îmbolnăvirii de cancer de colon tot datorită acţiunii solaninelor, care elimină mediatorii chimici din terminaţiile nervoase ale intestinului gros. La nivelul rinichilor, dizolvă sărurile de calciu (oxalaţi, uraţi, fosfaţi) din structura calculilor renali, iar prin efectul alcalinizant şi diuretic elimină acidul uric, fiind indicat în gută, glomerulonefrită, reumatism şi poliartroze. În cazul persoanelor diabetice, cartoful consumat în cantităţi controlate reduce glicemia din sânge şi glicozuria din urină. În general, la diabetul zaharat şi în caz de obezitate, dieta alimentară prevede limitarea consumului de cartofi, iar totalul de glucide şi lipide să nu depăşească 1.450 de calorii pe zi.

Alte efecte benefice le are în cazul tusei nervoase, insomniilor, migrenelor. Acestea pot fi diminuate cu piure de cartofi uşor încălzit. Conţinutul ridicat de potasiu are efect direct în dezintoxicarea sângelui şi în favorizarea tranzitului intestinal. În durerile reumatice sunt eficienţi cartofii fierţi şi terciuţi, care se pun, calzi, pe părţile dureroase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel