Efecte vaccin Covid-19 asupra sarcinii, alăptării și fertilității. Mesaj de la guvern
O femeie se vaccinează împotriva Covid-19
Autoritățile din guvern responsabile de campanie de vaccinare anti-Covid-19 din România au venit cu clarificări despre efectele vaccinului anti-Covid-19 asupra femeilor însărcinate sau care alpătează.

„Ca și în cazul multor altor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui număr semnificativ de gravide și femei care alăptează în studiu), nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depășesc riscurile”, se arată în informarea site-ului vaccinare-covid.gov.ro.

Sarcina

Femeile însărcinate nu ar trebui să își facă vaccinurile împotriva Covid-19 disponibile în România, cel BioNTech/Pfizer și cel Moderna, fără a fi consultate de medic. „Conform informațiilor puse la dispoziție de către producători, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii. În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului”, se arată în document.

Alăptarea

„Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea”, mai transmit autoritățile.

Fertilitatea

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine.

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Publicat pe: 15 ian, 12:48
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro