Data actualizării:
Data publicării:

eFactura și prețurile mari la gaz și electricitate. Mircea Badea: Întrebare pentru Burduja

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Dumitru Chisăliţă, președintele Asociației Energia Inteligentă, Răzvan Dumitrescu, Radu Tudor și Mircea Badea au vorbit, în cadrul emisiunii „În faţa naţiunii", de la Antena3 CNN, despre eFactura și prețurile mari la gaz și electricitate. 

Prezent în studioul Antena3 CNN, Dumitru Chisăliţă a vorbit despre situația legată de e-Factura, problemele cu care se confruntă asociația pe care o conduce, dar și despre pericolul dublării prețului la gazele naturale. 

„Din păcate și noi ne confruntăm, ca și asociație, cu astfel de situație. Încercăm să venim în sprijinul consumatorului, încercăm să sensibilizăm sau să sesizăm anumite situații. Din păcate, nu suntem luați în seamă și autoritățile stau până la momentul în care se produce o anumită problemă și abia atunci își dau seama de o situație care, de fapt, era destul previzibilă cu mult timp înainte.

Din păcate, inclusiv această situație legată de e-Factura care a fost semnalizată și despre care aveam și eu cunoștință încă de anul trecut, nu a fost complet discutată și rezolvată pentru că în momentul în care oamenii stau de vorbă și caută soluții, sunt convins că se și găsesc.

În urmă cu trei săptămâni, făceam o scrisoare deschisă către prim ministrul României în care sesizam că dacă nu vom face nimic, la 1 aprilie 2025 vom plăti dublul prețului la gazele naturale. După ce am fost amenințați în tot felul, ieri, președintele Consiliului Concurenței a spus același lucru, că, din păcate, de foarte multe ori, lipsa acestui dialog face ca, într-un final, cetățenii să aibă de suferit.”, a spus Dumitru Chisăliţă. 

 

Răzvan Dumitrescu: Țară cu atâtea resurse, cum să ai cele mai mari prețuri la gaz și la electricitate?

„Sunt lucruri pe care vreau să le punctez:

1. Câtă vreme ai prețurile cele mai mari la gaz și la energie electrică nu ai cum să mai ai ceva competitiv, în materie de industrie, în raport cu celelalte țări din Uniunea Europeană. Dacă rămâne așa, scrie faliment pe fruntea ta.

2. eFactura. Franța, de 3 ani de zile, o tot testa pentru că e directivă europeană. Franța, care e Franța, care are un stat super performant și digitalizat de mult, a cerut amânare până în iunie. În Franța, în '90, 80% din telefonia fixă era digitală, ca să înțelegem exact cum stăm. Franța cere amânare pentru că a văzut că sunt niște imperfecțiuni. România: „Hai mă! Acum, imediat! Noi suntem tari mă, suntem șmecheri!"  Nu funcționează, dar suntem atât de șmecheri încât îi fuge din server buletinul premierului și ajunge pe internet.

Eu mai pun o întrebare pe care o pun cetățenii: „Țară cu atâtea resurse, cum dracului să ai cele mai mari prețuri la gaz și la electricitate? Țară cu atâtea resurse?” Alții nu au resurse nici cât unghia de la degetul mic, a noastră, și nu au prețurile astea, le au mult mai mici!", a spus Răzvan Dumitrescu. 

 

Sebastian Burduja, ministru la Digitalizare și la Energie

 

Jurnalistul Radu Tudor i-a adresat o întrebare Ministrului Energiei Sebastian Burduja. 

„O întrebare pentru Sebastian Burduja: Dacă nu am digitalizat în țara asta și dacă avem niște miliarde la dispoziție, dacă în Ministerul Energiei nu se sesizează nimeni că e cel mai scump kilowatt pentru companiile din România, avem un răspuns, avem niște măsuri?”, a întrebat Radu Tudor.

Jurnalistul Mircea Badea a avut și el o întrebare pentru ministru. 

„Aș mai adăuga o întrebare pentru domnul Burduja, ce mai face Ion, robotul inteligent artificial, ce mai face?”, a întrebat Mircea Badea la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel