Data publicării:
Educație sexuală în România. Ce nu o să înveți la școală și e mai periculos decât riscul ca Gigel să rămână băiețel toată viața
Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu 105 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 24 de abţineri legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în forma adoptată de Camera Deputaţilor.
Este mare tevatură cu educația sexuală în școli. Cei mai mulți contestatari consideră că despre educația sexuală ar trebui să vorbească doar cei care au copii. De parcă dacă ai copii ți se dă automat diplomă de expert și gata! Ai făcut sex o dată, în nouă luni a ieșit copilul și ești specialist. Ești părinte, deții adevărul suprem despre educarea copiilor. Până la urmă, oricine a fost copil, a trecut prin școală și, la vârstă adultă, poate să-și spună părerea dacă este nevoie de educație sexuală în școli. Dar trecând peste fanaticii care susțin că doar dacă ai copii poți să-ți spui părerea despre copii, pare evidentă nevoia educației sexuale.
Dincolo de inepția că dacă i explică copilului ce este penisul, există riscul ca el să devină homosexual și, probabil în opinia unora, ar trebui exterminat, există un motiv foarte important pentru care mi se pare esențial studiul acestei materii: cancerul de col uterin.
Pentru că mulți, în secolul XXI, cred că faci cancer de col uterin pentru că ai ADN-ul defect, pentru că ți s-a injectat vaccin, pentru că ești blond. Nu. Faci cancer de col uterin chiar și la 21 de ani pentru că, la 13 ani, ai făcut sex neprotejat. Și nu știu cum se face că și aici suntem primii în Europa. România înregistrează cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin din UE. N-ar ajuta educația sexuală să fim ultimii în topul morții? N-ar ajuta să știe puștii că un banal prezervativ te protejează de cancer? Nu, nu, că suntem pudibonzi, și noi nu facem sex decât după căsătorie...
Infecția cu HPV este principala cauză de apariție a cancerului de col uterin
Un cancer de col uterin se dezvoltă în 10 până la 40 de ani, rareori în 2 ani. Adică dacă ai făcut sex la 12 ani cu o persoană infectată, e posibil ca la 22 sau 52 să faci cancer de col uterin și să nu ai idee de ce și de unde. Pentru că românii habar nu au că prezervativul te protejează de cancerul de col uterin. Poate adulții mai știu, dar știu minorii care au început să facă sex de la vârste din ce în ce mai mici?!
Haideți, specialiștii lu' Pește, care știți voi cum e cu vaccinul, dar nu știți să vă puneți prezervativul că vă irită latexul, știți că vorbim despre al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial? Vârsta medie la care apare este în jur de 50 de ani, însă au existat și cazuri de apariție, mult mai devreme, chiar și la 20 de ani. Sunt mai expuse riscului de infectare cu genotipurile HPV înalt oncogene femeile cu debut timpuriu al vieții sexuale, cele active sexual cu mai mulți parteneri, fie concomitent, fie în diferite perioade ale vieții sau ai căror parteneri au întreținut relații sexuale cu o persoană infectată sau cu cancer de col.
Dar, hei! Noi nu ne temem de moarte... ne temem să nu rămână Gigel doar un băiețel care își face treaba pe la spate.
Desigur, nu doar prezervativul ține cancerul la distanță, ci și vaccinarea care ar trebui făcută la vârste cât mai mici. În România, vaccinarea HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, la categoria ”vaccinarea grupurilor populaționale la risc” și se adresează fetițelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.
Dacă despre măcar aceste lucruri s-ar vorbi la școală, cu siguranță am salva niște vieți. Dar cât încă rămânem în paradigma inepțiilor de genul masturbarea duce la orbire sau explicarea diferenței dintre penis și vagin ne poate face homosexuali, atunci n-avem decât să rămânem în topul morților de cancer de col uterin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News