Data publicării:
Educaţia financiară şi gestionarea bugetului personal. Adina Călin (CEC Bank): Ce ar trebui să facem mai întâi când încasăm niște venituri
Adina Călin, Director Direcţia Produse şi Servicii Bancare din cadrul CEC Bank, a fost invitată la DC News, DC Business şi DC News TV unde a vorbit despre educație financiară și stres financiar.
Adina Călin a explicat că educația financiară este crucială pentru toate vârstele, deoarece ne ajută să înțelegem și să gestionăm mai bine finanțele personale. Potrivit acesteia, subiectul banilor este relevant pentru toată lumea, fie că este vorba de un stat, o familie, un tânăr sau o persoană individuală și este important să începem cu educația financiară înainte de a trece la gestionarea activă a banilor, pentru ca aceștia să lucreze în favoarea noastră și să nu fie doar cheltuiți.
„De ce este importantă educația financiară și care sunt principalele categorii de vârste cărora ar trebui să se adreseze aceste instrumente de educație în ceea ce privește finanțele?”, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
„Educația financiară, în primul rând, este importantă pentru toate vârstele pentru că ne ajută să creștem această bunăstare a fiecăruia, ne ajută să înțelegem ce înseamnă finanțele, ce facem cu banii, cum îi folosim, cum îi utilizăm, cum îi cheltuim, cum îi investim și asta, pentru fiecare dintre noi, cred că este extrem de important.
După cum știm, subiectul banilor este unul care până la urmă este pe masa tuturor, fie că vorbim de un stat, fie că vorbim de o familie, fie că vorbim de un tânăr, de o persoană individuală, fiecare este interesat de acest subiect. Își dorește să aibă cât mai mulți bani, își dorește să își cumpere cât mai multe lucruri, dar pentru asta cred că este important, în primul rând, să înceapă cu zona de educație și după aceea să treacă către ceea ce poate să facă cu banii. Până la urmă, banii ar trebui să lucreze pentru noi și nu doar să-i cheltuim într-un stil de consum.”, a spus Adina Călin.
Ce ar trebui să facem când încasăm niște venituri
Adina Călin a vorbit despre stresul financiar, subliniind că acesta provine adesea din lipsa educației financiare. Potrivit acesteia, mulți oameni cheltuiesc banii imediat după ce îi câștigă, fără a lua în considerare economisirea. aceasta a recomandat ca, la primirea unui salariu, prioritatea să fie economisirea unei părți semnificative din sumă înainte de a face alte cheltuieli.
„Stresul financiar vine tocmai din această lipsă de educație financiară prin faptul că nu ne uităm pe ce cheltuim banii, nu ne uităm ce să facem cu banii sau credem că dacă încasăm un salariu, primul lucru este să mergem la magazin și să ne cumpărăm diverse haine sau alte bunuri pe care ni le dorim foarte mult.
Din nefericire, lucrurile astea nu ar trebui să fie primele pe lista noastră, ci atunci când încasăm niște venituri ar trebui, în primul rând, să ne gândim cum am putea să economisim o mare parte din respectiva sumă.
Practic, acest obicei al economisirii este un obicei cu care nu ne naștem, din păcate, ci trebuie antrenat pe parcursul întregii vieți. Dacă pornim cât mai devreme avem șanse să îl dezvoltăm mult mai bine de-a lungul vieții și, practic, noi când avem niște venituri la dispoziție, recomandarea ar fi să ne gândim cât din acea sumă economisim și după aceea să ne gândim cum îi cheltuim.”, a spus Adina Călin la DC News, DC Business şi DC News TV.
DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educație Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News