Ecuadorul se confruntă cu o penurie de alimente și combustibil în timp ce țara este zguduită de proteste violente (Video)
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube
Sursa Foto YouTube
Protestele violente împotriva politicilor economice ale președintelui Ecuadorului, Guillermo Lasso, au paralizat capitala țării și alte regiuni iar guvernul a respins miercuri condițiile pentru dialog.

Lipsuri de alimente și combustibil 

După ce oficialii au respins condițiile pentru negocieri, guvernul Statelor Unite a emis un aviz prin care îi îndeamnă călătorilor să-și reconsidere vizitarea țării din cauza ”frământărilor civile și criminalității”.

Manifestațiile conduse în primul rând de organizația indigenă Conaie, au început pe 14 iunie pentru a cere ca prețurile la benzină să fie reduse cu 45 de cenți la 2,10 dolari/ galon, controlul prețurilor la produsele agricole și un buget mai mare pentru educație.

Protestele au început cu blocaje pașnice, dar nivelurile de violență au escaladat în anumite părți ale țării, inclusiv în capitală, determinând fostul bancher conservator Lasso să decrete o stare de excepție în șase provincii.

 

 

Stare de urgență în capitala Ecuadorului

Liderul indigen Leonidas Iza a cerut marți  ca guvernul să anuleze decretul de urgență și să elimine prezența armatei și a poliției în jurul locurilor în care protestatarii s-au adunat în capitală.

Dar ministrul guvernului a declarat miercuri că guvernul nu poate ridica starea de urgență, deoarece ar lăsa ”capitala fără apărare”.

”Nu este momentul să punem mai multe condiții, nu este momentul să cerem revendicări mai mari, este momentul să ne așezăm și să vorbim, suntem în a 10-a zi de grevă”, a declarat Francisco Jiménez pentru o rețea de televiziune.

”Și nu putem continua să așteptăm, capitala nu poate continua să aștepte, țara nu poate continua să aștepte”, a continuat acesta.

Protestele testează capacitatea lui Lasso de a reporni economia țării și de a lansa locuri de muncă.

Lasso are o relație contradictorie cu Adunarea Națională, unde parlamentarii i-au blocat propunerile și s-a străduit să limiteze violența în creștere pe care o pune pe seama bandelor de droguri.

 

Confruntări violente între protestatari și forțele de ordine

Manifestanții înarmați cu arme, sulițe ancestrale și explozibili s-au ciocnit cu soldații în orașul Puyo, din provincia Pastaza, marți seară, a declarat ministrul de Interne, Patricio Carrillo, potrivit The Guardian.

Protestatarii au ars o secție de poliție și mașini de patrulare, au încercat să jefuiască o bancă și au atacat civili, a declarat Carrillo jurnaliştilor, dând vina pe seama grupurilor radicale pentru incidente.

„Nu putem garanta siguranța publică în Puyo în acest moment – ​​au ars întreaga infrastructură a poliției, iar intrarea în oraș este asediată”, a spus el.

Liderii comunităților indigene amazoniene au declarat într-o declarație că au respins actele de vandalism din Puyo și au acuzat forțele de securitate de agravarea violenței în oraș.

Un protestatar a murit pe fondul incidentelor și șase ofițeri de poliție au fost grav răniți, în timp ce 18 sunt dispăruți, a spus guvernul.

Protestatarul a fost ucis după ce a fost lovit în cap de un recipient cu gaz lacrimogen al poliției, potrivit grupărilor pentru drepturile omului.

 

Citește și...

Rusia atenționează NATO și UE să nu alimenteze tensiunile din Kaliningrad, după ce SUA au evocat articolul 5

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad, în timp ce Comisia Europeană a apreciat că nu este vorba despre o blocadă, ci despre inspecţii specifice şi proporţionale efectuate de Lituania, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene adoptate împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, relatează agenţia EFE.

Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict, a declarat diplomatul rus, răspunzând unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a asigurat că dacă va fi nevoie NATO ar putea pune în aplicare în Lituania articolul 5 din tratatul Alianţei.

Un atac împotriva unui membru (al NATO) ar constitui un atac împotriva tuturor, aşa cum este menţionat în respectivul articol, a amintit reprezentantul diplomaţiei americane.

Din nefericire, în Occident există forţe cu multă influenţă şi cu acces la putere care fac tot posibilul pentru a continua să alimenteze tensiunile cu Rusia. Este un lucru alarmant, a remarcat vice-ministrul rus de externe.

Citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel