Șase decese și sute de mii de oameni afectați de cenușa vulcanică și ploile abundente din Ecuador
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
În Ecuador 350.000 de persoane au fost afectate de inundațiile datorate ploilor abundente, dar și de căderile de cenușă emisă de vulcanul Sangay. Au mai fost înregistrate 6 decese. 

"Susţinem populaţia afectată de căderea de cenuşă din Sangay şi de inundaţiile din toată ţara", a scris pe Twitter preşedintele ecuatorian Lenin Moreno, anunţând o restructurare a "împrumuturilor agricole" şi trimiţând echipe pentru a-i ajuta pe ţărani, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Inundaţiile au distrus aproximativ 16.320 de hectare în mai multe regiuni de coastă şi andine de la începutul sezonului ploios la 1 februarie, afectând aproape 18.000 de persoane, potrivit site-ului serviciului de gestionare a riscurilor.

În plus, cenuşa vulcanică din Sangay, situat la 200 km sud de Quito, a distrus aproximativ 43.000 de hectare de culturi şi a afectat aproximativ 330.000 de persoane, adaugă site-ul, menţionând că sâmbătă nu a fost înregistrată nicio cădere de cenuşă vulcanică.

Sangay, cu conul său acoperit de zăpadă atingând o altitudine de 5.230 metri, este unul dintre numeroşii vulcani activi din Ecuador, cum ar fi Tungurahua şi Cotopaxi, ambii la sud de Quito. Este considerat a fi în activitate eruptivă constantă din 1628, potrivit Institutului Geofizic. Actuala fază eruptivă a început în mai 2019.

Aeroportul Internaţional Guayaquil (sud-vest) şi-a reluat operaţiunile duminica trecută după ce a trebuit să închidă săptămâna precedentă din cauza emisiilor de cenuşă din Sangay.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel