Data publicării:

Economistul Câciu, despre o decizie a statului: Aşa se nasc eșecurile financiare. Guvernul nu vă spune acest lucru

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Economistul Adrian Câciu face o analiză asupra titlurilor de stat scoase la vânzare. 

"Să informăm corect populația României. Statul scoate la vânzare titluri de stat pentru populație cu dobânzi real negative, cu 2 puncte procentuale sub indicele de inflație.

Astfel, prin Programul Tezaur, se scot la vânzare titluri de stat pentru populație la maturități de 1, 3 respectiv 5 ani cu dobânzi anuale de 3,25% pentru maturitatea de 1 an, de 3,75% la maturitatea de 3 ani și de 4,15% la maturitatea de 5 ani.

Absolut toate ratele de dobânda oferite sunt real negative fiind sub rata inflatiei la iulie(4,95%) sau sub rata inflației prognozate (5,6% - 7,2%). Cu alte cuvinte orice investiție în aceste titluri de stat este în pierdere în acest moment, mai ales dacă ținem cont că puseul inflaționist va continua și în 2022. Guvernul nu va spune acest lucru așa cum nici presa loiala guvernului nu va spune acest lucru.

Din păcate așa se nasc eșecurile financiare. Nici statul nu va vinde titluri(cine e atât de fraier sa blocheze bani și sa piardă) dar nici cei care vor fi atrași de astfel de emisiuni nu vor ieși în câștig. Dacă statul vrea sa se împrumute de la populație dobânda minimă trebuie sa fie 6%", spune economistul Adrian Câciu printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

BNR:  Rata creditelor neperformante era, la finele lunii iunie, de 3,78%

Rata creditelor neperformante era, la finele celui de-al doilea trimestru al acestui an de 3,78%, faţă de 3,94% la sfârşitul lunii iunie, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României. La 30 iunie 2020, în România erau 34 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 585,9 miliarde lei , cu 11 miliarde lei mai mari comparativ cu finele primului trimestru.

Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 88,7% în total active (89,1% la 31 martie 2021), activele instituţiilor cu capital străin reprezentând 69,4% (70,2% la 31 martie). Indicatorul de solvabilitate era, la 30 iunie 2021, de 23,88%, faţă de 24,62% la sfârşitul lui martie, citează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel