Economist BNR: România nu va avea cu mai mult de 5% pe termen lung
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Valentin Lazea
Valentin Lazea

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, susține că este o prostie să se creadă că Romania ar putea avea o creștere economică de peste 5% pe termen lung, deoarce nu are "ingredientele" necesare, este afectată de o demografie în scădere şi depinde în continuare de capitaluri străine.

"S-a arătat istoric că o creştere de peste 5%, pe o perioadă de zece ani, au avut numai cinci ţări care beneficiau de o demografie favorabilă, un exemplu fiind China. Să te gândeşti că ai putea să faci chestia pe termen lung e o prostie. Nu avem ingredientele necesare, avem o demografie în scădere, iar pe factorul numit forţă de muncă nu putem să mizăm. Pe factorul capital mizăm numai dacă vrea el să vină", a spus Lazea, la un seminar organizat la BNR, citat de Mediafax

El a răspuns la o întrebare adresată de consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, respectiv care ar fi cel mai probabil scenariu legat de potenţialul creşterii economice în România.

"Răspunsul este mai mult decât evident: nu putem să creştem pe termen lung mai mult de 5%. Am fi atipici, aistorici, ce vreţi dumneavoastră ", a mai spus Lazea.

La rândul său, Croitoru a reiterat că potenţialul creşterii economice pentru anul viitor în România este de cel mult 1%, iar pe termen lung scenariul în care piederea de potenţial este permanentă este mai plauzibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel