Urmărește emisiunea live
Economii prin tăierea unui post de bibliotecară. Matei Vișniec: Nu cred că primarul face așa ceva
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Dramaturgul Matei Vișniec consideră că intenția Primăriei Rădăuți de a reduce numărul angajaților Bibliotecii Municipale este de neconceput, pentru că investiția în cultură este o investiție în formarea spiritelor, în educație, în structurarea mintală a tinerelor generații.

Vă prezentăm integral, în cele ce urmează, opinia exprimată de Matei Vișniec:

„Nu pot să cred că în orașul în care m-am născut și m-am format împrumutând cărți de la bibiotecă s-ar putea face acum, în anul 2021, economii prin suprimarea unui post de bibliotecară. Pur și simplu nu pot să cred asa ceva. Nu pot sa cred ca biblioteca ar putea fi în pericol, ca ideea de cultura ar fi în pericol. Nu pot sa cred ca un primar, în România acestui secol ar putea uita ca democratia se hraneste din cultura. Atîta democratie avem cîta cultura producem. Iar atunci cînd se schimba echipele la conducerea unui oras, tot cultura face posibila alternanta, functionarea democratiei. Cultura nu se vede în spatele exercitiului democratic, pentru ca asa îi este “natura”, dar nu întîmplator democratiile functioneaza cel mai bine în acele tari unde si cultura s-a sedimentat.

Biblioteca este un spatiu sacru într-un oras, un loc de lumina si de întelepciune, de transmitere a valorilor si de educatie.

Nu cred ca primarul actual din orasul în care m-am nascut eu si unde am învatat sa iubesc poezia si cartile ar putea face “economii” sacrificînd posturi la biblioteca sau spatiul dedicat bibliotecii. Dimpotriva, biblioteca trebuie sprijinita sa se dezvolte, sa primeasca si mai multe carti, si mai multi copii si mai multi cititori.

As propune în Radauti un festival de lecturi cu voce tare, pentru ca limba româna este astazi maltratata deseori la televiziune si în spatiul public. Ori, copiii au nevoie sa auda o limba româna citita cu pasiune din carti, sa învete si ce este dictia, si ce înseamna transmiterea frumosului cu voce tare, prin inflexiunile vocii si asocierea privirii… Sunt atîtea idei si evenimente care se pot naste dintr-o biblioteca… De ce n-am crea, la Radauti, o asociatie de benevoli îndragostiti de lectura care sa le citeasca copiilor povesti si poezii si pagini alese cu voce tare?

Deci, repet, nu pot crede ca un om politic astazi în Romania poate pretinde ca “economiile” facute în spatiul cultural ar putea fi benefice pentru comunitate.

Taierea bugetelor la cultura înseamna un regres în materie de diversitate culturala, înseamna sa lasam noile generatii numai pe seama televizorului si a industriei de divertisment. Cel mai mare dusman al educatiei este astazi anti-cultura vehiculata de jocurile electronice, de retelele “de socializare” care însingureza omulu, de multiplicarea canalelor de televiziune care ucid spiritul critic. Un om pasionat de literatura într-un oras înseamna o sansa pentru oamenii acestui oras, pentru copiii acestui oras.

Deci, înca o data, nu cred ca acest lucru se poate întîmpla în orasul pe care îl port în suflet de 66 de ani, pe multe meridiane ale globului si despre care vorbesc cu pasiune, pe viu grai dar si în cartile mele. Înainte de a fi orice altceva sunt un radautean hranit de magia acestui oras si de umanitatea din el. Deci nu cred ca bugetul la cultura este amenintat în acest moment. Cred, dimpotriva, ca putem discuta despre toate temele posibile într-o maniera demna si într-un spirit umanist, chiar cînd avem pareri opuse… Aceste rînduri vin din convingerea mea ca atunci cînd investim în cultura investim în formarea spiritelor, în educatie, în structurarea mintala a tinerelor generatii. Cultura nu este o afacere, în cultura nu investesti azi o mie de lei sperînd ca peste trei luni vrei avea un profit de trei mii de lei.

Cultura este o investitie în timp, în formarea furmosului sufletesc.

“Rezultatul” se vede dupa ani si ani de zile, prin transformarea libertatii si a democratiei în civilizatie. Aceste rînduri sunt adresate tuturor celor pe care îi apreciez si îi iubesc în orasul meu, adica tuturor radautenilor, în frunte cu cei care îl conduc: nu pot sa cred, si stiu ca nu este adevat, ca la Radauti ar exista vreo intentie de realizare de economii prin bugetului la cultura si la biblioteca”, a transmis Matei Vișniec.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel