Data publicării:

Economia zonei euro probabil s-a contractat în trimestrul 3 din acest an

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Economia zonei euro probabil s-a contractat în ultimul trimestru, conform unui sondaj care a arătat că cererea a scăzut în septembrie la cea mai rapidă rată din ultimii trei ani, pe măsură ce consumatorii și-au restrâns cheltuielile în fața creșterii costurilor de împrumut și a prețurilor mai mari.

Indicele Compozit al Managerilor de Achiziții (PMI) al HCOB, compilat de S&P Global și considerat un bun indicator al stării generale a economiei, a crescut ușor la 47,2 în septembrie față de 46,7 în august, conform Reuters.

Cu toate acestea, el este sub pragul de 50, care separă creșterea de contractare, pentru a patra lună consecutiv, chiar dacă cu puțin înaintea estimării preliminare de 47,1.

Sondajul de miercuri a arătat că declinul a fost generalizat, deoarece, așa cum s-a întâmplat și în august, producția a scăzut atât în sectorul serviciilor, cât și în producție.

"Indicele PMI Compozit al HCOB pentru zona euro a crescut puțin. Cu toate acestea, nu putem fi prea optimiști încă. Să dăm vina pe noile afaceri, care scad rapid, în special în Germania și Franța", a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

Indicele de noi afaceri compozit din septembrie, care monitorizează cererea totală, a scăzut la 44,4 de la 44,6 - un nivel minim care nu a mai fost din noiembrie 2020, când lumea se confrunta încă cu pandemia COVID-19.

Un PMI care acoperă sectorul dominant al serviciilor din bloc a rămas sub 50 pentru a doua lună consecutiv, dar a crescut la 48,7 față de 47,9. Estimarea preliminară a fost de 48,4.

Acest lucru vine după ce un sondaj similar a arătat că activitatea de producție a rămas într-o contractare profundă și generalizată luna trecută, deoarece cererea a scăzut la o rată rar întâlnită de când datele au fost colectate pentru prima dată în 1997.

Paradoxal, firmele de servicii au crescut mai rapid numărul de angajați în luna trecută decât în august. Indicele ocupării a crescut la 51,5 față de 50,4.

"Cu siguranță, firmele din zona euro și-au mărit echipele la o rată mai rapidă decât în august. Acesta este un aspect interesant, având în vedere că noile afaceri sunt în impas", a adăugat de la Cyrus de la Rubia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel