Economia României, încotro? Creșterea a încetinit cu 1,3% în trimestrul III
În al treilea trimestru, creșterea economiei a încetinit în România. INS anunță o scădere de 1,3%.
Creșterea economiei a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an față de trimestrul precedent, în condițiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% față de primele trei luni, anunță Institutul Național de Statistică. Potrivit ultimelor estimări semnal realizate de reprezentanții Institutului Național de Statistică,
Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creștere față de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută și cu 4,7% pe seria ajustată sezonier. De altfel, în perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2022, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021, Produsul intern brut a crescut cu 4,3% pe serie ajustată sezonier. Pe serie brută, în primele nouă luni, avansul economiei a fost de 5 procente.
„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022. Astfel: rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%; rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%”, mai este transmis în comunicatul Institutului Național de Statistică.
Sondaj: Unul din patru europeni declară că se află într-o situație financiară „precară”
Studiul unui ONG anti-sărăcie arată că mai mult de jumătate dintre europeni se simt expuși unui risc financiar și 80% au făcut deja alegeri grele în ceea ce privește cheltuielile. Unul din patru europeni își descrie poziția financiară drept „precară”, mai mult de jumătate văd un risc serios ca acesta să devină așa în lunile următoare, iar 80% au fost deja forțați să facă alegeri grele privind cheltuielile, potrivit unui sondaj. Pe măsură ce criza costului vieții, determinată de prețurile ridicate la energie, de inflația în creștere și de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, își întărește strânsoarea, sondajul realizat în șase țări pentru ONG-ul francez anti-sărăcie Secours Populaire a descris o imagine alarmantă, notează The Guardian.
Mai mult de jumătate (54%) dintre cei peste 6.000 de oameni din Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia și Marea Britanie au declarat pentru sondajul Ipsos că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimii trei ani – în principal din cauza prețurilor alimentelor, combustibilului, încălzirii și chiriilor. Țara cea mai afectată a fost Grecia, unde 68% dintre respondenți au declarat că puterea lor de cumpărare a scăzut „mult” sau „oarecum” din 2019, urmată de 63% în Franța, 57% în Italia, 54% în Germania, 48% în Marea Britanie și 38% în Polonia. Aproximativ 80% dintre respondenți au spus că au fost deja forțați să facă compromisuri semnificative, inclusiv reducerea călătoriilor (62%) sau încălzirii (47%), realizarea de împrumuturi de la prieteni sau familie (42%), găsirea unui al doilea loc de muncă (40%) și săritul peste o masă (29%).
În cele șase țări, 64% au spus că sunt acum incapabili să decidă ce să reducă în continuare, deoarece au tăiat deja ceea ce putea și 27% adesea sau uneori se temeau să-și piardă casa. În medie, aproximativ 27% dintre respondenții din cele șase țări au declarat că situația lor financiară și materială este „precară”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News