Data publicării:

Economia germană se confruntă cu valul de faliment. Prețurile energiei cresc vertiginos, iar experții prevăd o recesiune până în 2023

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Tot mai multe firme din Germania sunt forțate să depună declarația de faliment.

Aproximativ 32% dintre companiile germane sunt deja nevoite să recurgă la timp de lucru redus și la concedieri. Între timp, din ce în ce mai multe firme sunt forțate să depună declarația de faliment din cauza inflației și a costurilor inaccesibile ale inputurilor.

În octombrie, numărul cererilor de insolvență depuse de companii a crescut cu 18,4% față de luna precedentă, potrivit Oficiului Federal de Statistică.

Sectorul construcțiilor a avut cel mai mare număr de cazuri de faliment, cu 198, o creștere de 4,2% față de anul trecut. Sectorul este caracterizat de blocaje ale ofertei, creșterea prețurilor și proiecte oprite din ce în ce mai mult din cauza crizei. În comerț, inclusiv întreținerea și repararea autovehiculelor, au fost înregistrate 167 de proceduri de faliment, în creștere cu 18% față de un an în urmă.

Experții economici prevăd o recesiune până în 2023, care va fi foarte influențată de microîntreprinderi și de cei care desfășoară activități independente. În octombrie, sentimentul în rândul micilor antreprenori și al celor care desfășoară activități independente s-a deteriorat din nou semnificativ, în timp ce preocupările cu privire la mijloacele de trai ale acestora sunt în creștere, potrivit unei analize a Institutului de Cercetare Economică Ifo. Indicele de încredere a scăzut de la minus 20,9 puncte în septembrie la minus 25,0 puncte, un record negativ.

„Încetinirea economică îi lovește în mod deosebit pe independenți și microîntreprinderile, iar preocupările existențiale au crescut considerabil. În special, perspectivele pentru microîntreprinderile din comerțul cu amănuntul și construcții sunt sumbre”, a declarat Klaus Wohlrabe, șeful sondajelor Ifo.

Probleme la nivelul întregii Uniuni Europene

Oficialii UE trag, de asemenea, un semnal de alarmă, avertizând că îngrijorările economice sunt o preocupare la nivelul întregului continent.

„Chiar și Comisia Europeană se așteaptă la o recesiune până la sfârșitul anului 2022, deși se așteaptă ca economia să crească modest cu 0,3% în 2023. Economia europeană se află într-un moment de cotitură”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul economic al UE, invocând o incertitudine ridicată, prețuri mari la energie, o scădere a puterii de cumpărare a gospodăriilor private, un mediu global mai slab și condiții de finanțare mai stricte.

Problemele cu care se confruntă întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) germane sunt ilustrate de un sondaj realizat de DZ-Bank, care arată că această creștere rapidă a prețurilor la energie electrică și gaze este în prezent cea mai mare preocupare pentru companii, costurile crescând la toate nivelurile.

Analiza arată că actuala criză energetică afectează în special întreprinderile mijlocii din industria alimentară; o proporție semnificativă a IMM-urilor sunt active în acest sector, care este unul dintre cei mai mari consumatori de energie. Brutarii, producătorii de lactate și zahăr și chiar producătorii de băuturi, printre alții, au nevoie de căldură și energie semnificativă pentru producție, care sunt produse în cea mai mare parte folosind gaz. Industria alimentară este, prin urmare, unul dintre cei mai mari consumatori industriali de gaz, cu o povară a costurilor corespunzătoare.

Cu toate acestea, companiile chimice de dimensiuni medii se află și ele într-o poziție dificilă, deoarece gazul nu este folosit doar pentru a genera căldură pentru producție, ci este și folosit direct ca materie primă pentru producerea multor produse, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel