Economia Europei agonizează în urma invaziei Ucrainei. Acțiunile au scăzut după ce inflația a atins un nou record în zona euro
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Băncile, stocurile de alimente și transporturile sunt afectate, în timp ce temerile cresc cu privire la o majorare mai mare decât era de așteptat, de către BCE, a ratelor dobânzilor

Acțiunile europene au scăzut marți, în condițiile în care știrile conform cărora inflația din zona euro a atins un record (8,1%), mai mare decât se aștepta BCE. 

Inflația din cele 19 țări care împart moneda euro a accelerat de la 7,4% în aprilie și a depășit așteptările pieței, cu o valoare de 7,7%, cele mai recente date indicând că nu mai este doar creșterea prețurilor la energie cea care împinge cifra principală.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 0,9%.

DUBLIN

Indicele general Iseq a scăzut cu 1,5%, până la 7.310,06, stocurile de călătorii și alimente fiind printre principalele în declin. Ryanair a pierdut 3,6%, până la 14,27 euro, în timp ce prețul petrolului a avansat o dată cu știrea că liderii UE au fost de acord cu o interdicție treptată a majorității petrolului rusesc.

Dalata Hotel Group a ajuns, de asemenea, în scădere cu 5,5%, până la 4,18 EUR.

Companiile din sectorul alimentar au fost, de asemenea, în scădere, Glanbia scăzând cu 3,9% și Kerry Group cu 2,4%, deoarece investitorii erau îngrijorați de creșterea prețurilor la materiile prime din sector.

LONDRA

FTSE 100 a fost rezervat de două companii care au afișat mișcări neobișnuit de mari în direcții opuse, deoarece a reușit să înceapă a cincea sesiune consecutivă în verde.

Indicele a reușit o creștere modestă, deoarece volumul Unilever, cu cea mai bună performanță marți, a reușit să depășească o scădere a retailerului B&M.

Până la sfârșitul zilei, FTSE a crescut cu 0,1%, atingând 7.607,66.

Marea impulsionare a Unilever, în sus, cu acțiunile sale în creștere cu 9,4%, a fost un bun augur pentru Nelson Peltz, un investitor activist, numit marți în consiliul de administrație al gigantului de consum. 

Pentru Shell și BP, creșterea cu 1,6% a prețului petrolului a fost un avantaj. Țițeiul Brent a costat 123,66 dolari pe baril, cu puțin timp înainte ca piețele europene să se închidă.

Acțiunile B&M au scăzut cu 15%, deoarece compania a raportat o scădere nedorită a vânzărilor. Deși este de așteptat o încetinire pe măsură ce Marea Britanie a ieșit din blocaj – B&M a fost un retailer esențial – ultimele cifre arată că vânzările au fost cu peste 13% mai mici în ultimele opt săptămâni decât acum un an.

EUROPA

În timp ce acționarii băncilor din zona euro ar saluta în mod obișnuit semnele de creștere ale ratelor dobânzilor, sectorul a scăzut cu 1,6%, deoarece investitorii erau îngrijorați de impactul asupra economiei, din cauza creșterii prețurilor.

„Acest lucru are ca rezultat așteptările pieței, probabil că [BCE] acționează mai rapid”, a declarat Bert Colijn, economist senior, pentru zona euro, la ING. Cu toate acestea, el a adăugat că ING încă se așteaptă ca banca centrală să majoreze dobânzile cu 0,25 puncte procentuale atât în ​​iulie, cât și în septembrie.

Producătorul olandez de produse chimice de specialitate, DSM, a crescut cu 8,0%, datorită planurilor de a fuziona cu elvețianul Firmenich. De asemenea, DSM a anunțat vânzarea filialei sale de materiale de inginerie pentru 3,85 miliarde de euro către firma de capital privat Advent International și compania germană de produse chimice Lanxess. Acțiunile Lanxess au crescut cu 11,2%.

NEW YORK

Acțiunile americane au fost amestecate la tranzacționare, după-amiază devreme, la New York, deoarece prețurile explozive ale petrolului și comentariile vulgare ale unui oficial al Rezervei Federale au speriat investitorii, concentrându-se pe discuțiile dintre președintele american Joe Biden și președintele Fed, Jerome Powell, mai târziu în cursul zilei.

Guvernatorul Fed, Christopher Waller, a declarat luni că banca centrală a SUA ar trebui să fie pregătită să majoreze ratele cu jumătate de punct procentual la fiecare întâlnire de acum înainte, până când inflația va fi redusă decisiv. Acțiunile Dow Jones Industrial Average au fost mai mici la începutul după-amiezii de tranzacționare, în timp ce Nasdaq Composite a fost pe un teritoriu pozitiv, condus de câștiguri în acțiunile Amazon și Google.

Acțiunile Yamana Gold, cotate la bursă, au urcat după ce minerul sud-african Gold Fields a acceptat să-l cumpere pe minerul canadian într-o tranzacție de 6,7 miliarde de dolari (5,3 miliarde de euro).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel