Data publicării:
Economia americană a creat un număr de locuri de muncă peste aşteptări în luna iulie
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în luna iulie a fost dublu faţă de estimările analiştilor, în timp ce rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte până la minimumul de 3,5% înregistrat înaintea pandemiei, ceea ce constituie o dovadă solidă că economia americană nu este încă în recesiune, transmite Reuters.
Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 528.000 de locuri luna trecută, faţă de 398.000 locuri de muncă în luna iunie. În plus, datele pentru luna iunie au fost revizuite în sus de Departamentul Muncii, până la 398.000 de locuri de muncă, de la 372.000 de locuri de muncă cât s-a anunţat iniţial.
Luna iulie 2022 a fost a 19-a lună consecutivă în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă decât a distrus
Conform acestor cifre, luna iulie 2022 a fost a 19-a lună consecutivă în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă decât a distrus. Rata şomajului în SUA a scăzut până la 3,5% în iulie, de la 3,6% în luna iunie, revenind la nivelul anterior pandemiei. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe aproximativ 250.000 de noi locuri de muncă create în luna iulie şi pe menţinerea ratei şomajului la 3,6%.
Dinamism suprinzător al pieţei muncii
Aceste date care arată un dinamism suprinzător al pieţei muncii oferă imaginea unei economii relativ sănătoase, în pofida faptului că a înregistrat două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Chiar dacă cererea de muncitori s-a redus în sectoarele cu un consum intensiv de forţă de muncă, precum imobiliarele şi comerţul cu amănuntul, companiile aeriene şi restaurantele nu pot găsi toţi muncitorii de care au nevoie.
Faptul că economia americană continuă să creeze locuri de muncă într-un ritm susţinut ar putea pune presiune asupra Rezervei Federale să adopte cea de-a treia majorare a dobânzii de referinţă cu 75 de puncte de bază, la şedinţa din luna septembrie, însă totul depinde de cele mai recente date cu privire la evoluţia inflaţiei.
Banca centrală a SUA a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază
Săptămâna trecută, Banca centrală a SUA a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, ceea ce duce la 225 de puncte de bază majorările decise de Fed începând din luna martie.
Tot săptămâna trecută, Departamentul american al Comerţului a anunţat că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,9% în ritm anualizat în trimestrul aprilie-iunie 2022, după contracţia de 1,6% înregistrată în primul trimestru.
Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut însă numeroşi economişti, precum şi administraţia Biden, afirmă că economia americană nu este încă în recesiune, având în vedere că există o serie de indicatori mai favorabili, notează Agerpres.
Citește și - Turismul își ia avânt. Cererea mondială de călătorii cu avionul a crescut cu peste 76%, în iunie
Cererea mondială în sectorul transportului aerian a crescut 76,2% în iunie, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, impulsionată de ridicarea în mare parte a măsurilor sanitare impuse de pandemie, însă nu a revenit la cifrele de dinainte de criză, a anunţat, joi, Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA), citată de agenţia EFE.
Traficul aerian în iunie a fost la un nivel de 70,8% din cel anterior pandemiei, conform ultimului raport lunar al organizaţiei, care grupează o mare parte din companiile aeriene.
"Cererea de călătorii cu avionul se menţine ridicată. După doi ani de izolare şi restricţii la graniţe, lumea profită de libertatea de a călători", a declarat directorul general al IATA, Willie Walsh.
Îmbunătăţirea rezultatelor în iunie a fost notabilă în special în ceea ce priveşte traficul internaţional, unde cererea globală s-a majorat cu 229,5% faţă de iunie 2021, impulsionată în special de ridicarea restricţiilor în zona Asia-Pacific, deşi este încă la 65% din nivelul prepandemie.
În această regiune, cererea de zboruri internaţionale a avut un avans interanual de 492%, în timp ce în Europa a crescut cu 234,4%, în Orientul Mijlociu cu 246,5%, în America de Nord cu 168,9%, în America Latină cu 136,6% şi în Africa cu 103,6%. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News