Ecolog Olena Kravchenko: Cadavrele ocupanților reprezintă o problemă uriașă pentru mediu, atât când se descompun, cât și când ard
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Elena Kravchenko, director executiv și membru al consiliului de administrație al Organizației Internaționale de Caritate Ecologie-Lege-Uman, a relatat într-un interviu despre daunele aduse de Rusia mediului în Ucraina, dacă pierderile pot fi estimate și de ce ocupanții morți ar putea fi, de asemenea, periculoși pentru mediu.

Mai jos redăm integral interviul realizat de către publicația ucraineană UNIAN cu ecologul Elena Kravchenko.

Este posibil să vorbim acum despre vreo evaluare a pagubelor?

Elena Kravchenko: ”Da, colectăm informații din 2014, dar este imposibil să vorbim despre un studiu cu drepturi depline. Întrucât o parte a teritoriilor regiunilor Donețk și Lugansk a scăpat de sub controlul Ucrainei în toți acești ani, din păcate, nu a fost posibilă adunarea de informații complete.

Pot spune că și atunci am fost șocați de pagubele cauzate Ucrainei de lupte. Dar asta nu este nimic în comparație cu ceea ce se întâmplă acum.

De exemplu, făceam cercetări în regiunea Luhansk cu privire la daunele aduse pădurilor. Și au calculat daunele provocate de inamic în valoare de până la 14 miliarde de grivne. Și vorbim de o mică parte din suprafața forestieră din zona controlată, la care am avut acces. Dar această sumă este impresionantă”.

Daunele sunt mult mai mari acum?

Elena Kravchenko: ”Din păcate, da. Fondul natural - rezervații, sanctuare, parcuri naturale naționale au fost grav avariate. Permiteți-mi să vă reamintesc că am pierdut 50% din acest fond când am pierdut Crimeea. Există teritorii unice care au fost total distruse în toți acești ani. Și acum, dacă luăm teritoriile rămase pentru 100%, atunci 44% din suprafețele fondului rezervației naturale se află în zona ostilităților sau ocupației temporare. Acestea sunt cel puțin trei rezervații ale biosferei, treisprezece parcuri naționale, patru rezervații naturale în sudul, estul și nordul țării.

Folosirea masivă a artileriei și aeronavelor provoacă incendii în masă în ecosistemele naturale, în special în păduri, există pagube totale ale vegetației, distrugerea faunei sălbatice. Animalele mici și insectele care se află în prezent în anabioză ard împreună cu vegetația. Pe lângă incendii, animalele mai mari sunt amenințate de braconajul militar, de zgomotul vehiculelor militare și de lupte. 

În rezervațiile ocupate și în parcurile naționale, care au efective mari de animale (cum ar fi Rezervația Biosferei Askania-Nova), precum și în grădinile zoologice, există o amenințare reală de moarte în masă a acestor animale din cauza problemelor cu achiziționarea și livrarea de alimente, precum și cu îngrijirea veterinară. Pentru păsări, luptele și forța incredibilă a incendiilor forestiere cauzate de acestea pot duce la o reducere globală a numărului în toată Europa (inclusiv speciile pe cale de dispariție la nivel global”.

Ce spuneți despre pericolul radiațiilor? 

Elena Kravchenko: ”Se pare că acei ruși care au venit mai întâi în Ucraina prin Cernobîl cu utilaje grele, ridicând praf de radiații, au capturat centrala nucleară de la Cernobîl, apoi au săpat în Pădurea Roșie, de parcă nu ar fi înțeles ce fac...

… Și, poate, au înțeles. Desigur, reprezentanții forțelor de ocupație care au venit pe pământul nostru pot să nu înțeleagă, dar cei care i-au trimis și au dat ordine înțeleg clar. La urma urmei, nu au desfășurat o bază de muniție pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl. Ei au înțeles perfect că nu vom putea să-i distrugem în acel loc, armata noastră pur și simplu nu ar trage în centrala nucleară de la Cernobîl.

Da, ocupanții au ridicat praf de radiații, iar mai târziu au început să sape tranșee în Pădurea Roșie. Mai mult, este important să știi că cu cât sapi mai adânc, cu atât acest polen este mai periculos. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, ocupanții care au primit doze semnificative de radiații în timpul șederii lor în Zona de Excluziune Chornobîl sunt tratați în Belarus. 

Se presupune că un ocupant, care săpa în Pădurea Roșie, a murit, peste 20 de persoane - în stare critică.

Așa cum a glumit unul dintre colegii mei: ”Lasă-i să sape mai adânc și să rămână acolo mai mult”. Deși sună dur, ceea ce obțin acolo nu este problema noastră.

Problema noastră este că au ridicat praful de radiații care s-a depus pe echipamentele lor și apoi au lăsat acel echipament în orașele noastre”.

Și cât de dăunătoare sunt mii de cadavre inamice pentru mediul nostru? Până la urmă, autoritățile ruse nu par să-i ia. Mai mult decât atât, ocupanții înșiși nici măcar nu încearcă să-și îngroape oamenii într-un mod uman, ci doar îi aruncă pe câmp.

Elena Kravchenko: ”Un număr mare de cadavre este foarte periculos, este o problemă de masă. Ele putrezesc și provoacă pagube enorme. La descompunere, iese tot ceea ce era în persoană, dacă a fost bolnavă, așa că este imposibil să atingeți cadavrele cu mâinile neprotejate. Și cadavrul în sine este periculos. Și, după cum ai spus, ocupanților nu prea le pasă.

Mai mult, uneori încearcă să ardă cadavre, dar fac și mai rău. De exemplu, în orașul Sedniv din regiunea Cernihiv, cadavrele ocupanților au fost incinerate în cuptoarele de amidon ale unei întreprinderi locale.

Puterea maximă a acestor cuptoare este de 130 de grade Celsius. Înțelegi? Când tu și cu mine prăjim carnea, are nevoie de o temperatură de 180-200 de grade. Pentru a arde corpul uman împreună cu oasele, aveți nevoie de o temperatură de 1200 de grade și mai mult. Și aceste cuptoare au nu mai mult de 130! 

Cu toate acestea, a fost însoțită de eliberarea în aer a o grămadă de substanțe toxice. Aceasta este o cantitate concentrată de agenți cancerigeni. Și ele, într-o anumită concentrație, duc la cancer”, a declarat Elena Kravchenko pentru sursa citată mai sus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel