Eclipsă de Lună vizibilă din România, duminică noaptea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
O eclipsă de Lună, care va fi vizibilă și din România timp de o oră, va avea loc în noaptea de duminică spre luni.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, în noaptea de 15 spre 16 mai se va produce o eclipsă de Lună, care va fi vizibilă timp de aproximativ o oră și din România.

Aceasta începe când Luna se apropie de apus, la ora 4.31, iar faza cea mai spectaculoasă are loc în timp și după ce Luna apune în România.

„Pentru a vedea fenomenul trebuie să găsiți un loc de unde se vede apusul Soarelui. Priviți Luna începând cu ora 4.31 și veți vedea cum în următoarea oră discul ei va deveni mai puțin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus. De la ora 5.28 veți vedea cum Luna începe să se înroșească în partea din stânga. De acum înainte începe cea mai interesantă parte a fenomenului, intrarea Lunii în umbra Pământului”, au transmis reprezentanții observatorului pe Facebook.

Conform acestora, pe parcursul eclipsei, Luna se va afla în constelația Libra. La stânga de Lună se va vedea steaua Antares din constelația Scorpius, scrie Mediafax.

Eclipsă totală de Lună, SUPERLUNA sau LUNA SÂNGERIE 2022: când, unde și la ce trebuie să fii atent

Fenomenul de „Lună sângerie” sau eclipsă totală a Lunii va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare, începând cu ora 04:32 a României, pe 16 mai, potrivit The Guardian.

Acest eveniment astronomic poate avea loc numai atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate, iar Pământul se află între Lună și Soare.

Eclipsă totală de Lună sau LUNA SÂNGERIE 2022 are loc în mai multe etape

Prima etapă este faza penumbrală. Aceasta începe la 16 mai, la ora 04:32 a României (02:32 BST), etapă în care cea mai mare parte a luminii solare este blocată și unele raze pot ajunge la Lună. Aceasta creează un efect subtil de întunecare care poate trece ușor neobservat.

Eclipsă totală de Lună sau LUNA SÂNGERIE 2022. Mai dramatică este cea de-a doua etapă, eclipsa umbrală. Este momentul în care putem vedea cea mai întunecată parte a umbrei Pământului trecând peste suprafața lunară. Aceasta începe la ora 05:27 (03:27 BST) și culminează cu eclipsa totală a Lunii la ora 06:29 (04:29 BST).

În faza de eclipsă totală, culoarea Lunii este una spectaculoasă, deoarece pare să devină de un roșu cărămiziu. Acest lucru se datorează faptului că atmosfera Pământului curbează o parte din lumina solară spre ea.

În Marea Britanie, luna va apune la scurt timp după aceea, dar eclipsa va continua până la ora 07:50 BST. America Centrală și de Sud, precum și regiunile estice ale Americii de Nord vor putea urmări întregul spectacol. Nu va fi vizibilă din Australia. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel