Echipa României a obținut 6 medalii și locul I pe echipe la Olimpiada Balcanică de Matematică
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (DS stories)
Sursă foto: Pexels (DS stories)
Lotul olimpic de matematică al României a obținut 6 medalii (două medalii de aur, trei medalii de argint și o medalie de bronz) și locul I pe echipe la a XXXIX-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică (BMO) pentru seniori (4 - 9 mai, Agros, Cipru).

Medaliații cu aur sunt Andrei Moldovan (clasa a XI-a) și David-Andrei Anghel (clasa a X-a), elevi la Liceul Internațional de Informatică din București. Medaliile de argint au fost adjudecate de Diana Țolu (clasa a XII-a) și Robert Dragomirescu (clasa a XI-a), elevi la Liceul Internațional de Informatică din București, respectiv Andrei Giovani Chiriță (clasa a X-a/Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București). Radu-Andrei Lecoiu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București, a obținut medalia de bronz.

În clasamentul țărilor participante, performanțele individuale cumulate au plasat România pe locul I (cu un total de 168 de puncte din 240 posibile). Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (lider de echipă) și lect. dr. Mihai Chiş de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara (lider adjunct).

Elevii români au învins echipe din alte 15 state

La ediţia din acest an a Olimpiadei Balcanice pentru seniori (competiţie de nivel regional), prima în format fizic după anul 2019, au participat echipe din 15 state: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, România şi Serbia (state membre cu statut permanent) şi Arabia Saudită, Azerbaidjan, Italia, Kazahstan şi Marea Britanie (invitate).

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, va fi prezent în această seară la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” pentru a întâmpina lotul olimpic (ora de aterizare a cursei din Cipru: 20:10).

Guvernul creşte premiile şi sumele de cazare şi mâncare zilnică pentru olimpici

Conform unor surse politice, Guvernul ar urma să adopte în perioada următoare o ordonanţă de urgenţă prin care să crească premiile oferite elevilor olimpici, dar şi cuantumul sumelor alocate zilnic pentru cazare şi mâncare. 

Astfel, se pare că elevii care obţin premiul I la olimpiadele naţionale şcolare ar urma să primească 1000 lei, cei cu premiul II 700 lei, cei cu premiul III 500 lei în timp ce elevii care au menţiuni ar primi 300 de lei. Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel