Echinacea, tratament preventiv pentru răceală și infecții
Data publicării:
Autor: Adisa Codruț
WhatsApp
Echinacea
Echinacea
Echinacea poate fi folosită în tratamentul preventiv pentru răceală și infecții, deoarece poate stimula sistemul imunitar să lupte mai eficient împotriva acestora. Dar poate avea și reacții adverse:

De-a lungul timpului, preparatele cu echinacea au fost utilizate topic (aplicate pe piele) pentru răni și probleme ale pielii. Rădăcinile și părțile supraterane ale plantei de echinacea pot fi folosite proaspete sau uscate pentru a prepara ceaiuri, suc natural, extracte, capsule și tablete și preparate pentru uz extern. Mai multe specii de echinacea, cel mai frecvent Echinacea purpurea sau Echinacea angustifolia, pot fi incluse în suplimente alimentare.

Multe studii au fost făcute efectul echinacea în răceala obișnuită. Rezultatele acestora arată că echinacea e bine de băut sub formă de ceai sau luată ca supliment atunci când suntem sănătoși, pentru că ar întări sistemul imunitar și ar reduce riscul de viroze, arată Centrul Național american pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH). Aceleași studii arată însă că, după ce ai răcit deja, echinacea nu are vreun efect.

Reacții adverse?

Există multe produse echinacea. Acestea pot conține diferite specii de plante sau diferite părți ale plantei, pot fi fabricate în moduri diferite și pot să aibă și alte ingrediente în plus față de echinacea. Majoritatea acestor produse nu au fost testate la oameni, atrag atenția specialiștii de la NCCIH.

Pentru majoritatea oamenilor, utilizarea pe termen scurt (pe cale orală) a echinaceei este probabil sigură, dar siguranța utilizării pe termen lung este incertă.

Cele mai frecvente reacții adverse ale echinaceei sunt simptome la nivel tractului digestiv, cum ar fi greața sau durerile de stomac.
Unele persoane au reacții alergice la echinacea, care pot fi chiar foarte severe. Unii copii care au participat la un studiu clinic au dezvoltat erupții cutanate, care ar putea fi cauzate de o reacție alergică. Persoanele cu atopie (o tendință genetică spre reacții alergice) pot avea risc mai mare să aibă o reacție alergică atunci când iau echinacea.

Dovezile actuale indică faptul că riscul interacțiunilor dintre suplimentele de echinacea și majoritatea medicamentelor este scăzut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel